4.5 C
Belgrade
04/02/2023
izložbe vesti vizuelne umetnosti

Izložba “Radovi malog formata članova ULUPUDS- a”

Izložba “Radovi malog formata članova ULUPUDS- a”

17.11 – 10.12.2012


U subotu 17. novembra 2012. godine, povodom Praznika Grada Zrenjanin, u 18 sati u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba Slikarsko-grafičke sekcije Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije pod nazivom „Radovi malog formata članova ULUPUDS-a“. Izložba obuhvata radove 74 autora, a svaki autor zastupljen je sa po jednim radom.

Izložba je već predstavljena u nekoliko gradova Srbije, a posle Zrenjanina nastavlja u Aleksinac dok će završna izložba biti u Beogradu. Kustos izložbe je Dijana Milošević Marić, a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je mr Milan Grahovac.

Izložbu čine radovi malog formata (veličine do A4) i zastupljene su slike, mozaici, grafike, ikone, kaligrafija, karikatura, ilustracija itd. Ovom izložbom predstavljene su izražajne mogućnosti malog formata, prisutan je veliki broj umetničkih tehnika као i raznovrsne teme.

Izložba čini godišnji presek rada ULUPUDS-a i trajaće do 10. decembra 2012. godine.

ТЕКСТ O ИЗЛОЖБИ:

Радови малог формата

Једна од важнијих предности изложбе где је једини „услов“ који уметници морају да поштују изразити се у малом формату, јесте то што на њој може да се представи велики број радова. Тако смо на овогодишњој изложби у прилици да видимо радове седамдесет и пет уметника. Управо та бројност која специфично исказује заинтересованост стваралаца за излагање, ову манифестацију сврстава у велику групну изложбу са обиљем радова и уметничких поетика.
Свежа концепција организатора изложбе Мали формат је да, од ове године, осим чланова сликарско графичке секције УЛУПУДС-а, право учешћа на њој имају и уметници из других области стваралаштва (фотографи, дизајнери, историчари уметности, керамичари…). Оваква поставка неупоредиво је комуникативнија и омогућава да се уметници међусобно непосредније упознају, да остваре боље контакте, да им се пружи прилика за испробавање у другачијем медију. Транспарентност и отвореност свакако су стимулативанији, могуће и провокативнији облик уметничке комуникације.
Осим ограничења у формату изложба нема прокламовану тему што уметницима пружа потпуну слободу стваралачког израза како у питању мотива тако и технике. Уметничко дело не мора да настане као резултат претходног промишљања, већ као спонтана реакција, одговор на провокацију или просто акција, запис, бележење. За уметника овде је изазов управо у процесу стварања када се сналазе у простору, микро свету и његовим правилима. У различитим медијима (слике, цртежи, графике, мозаици, фотографије..) и на свакојаким материјалима (картону, платну, папиру, дрвету или неком другом материјалу), радови које гледамо одсликавају свет саткан од мисли уметника, брзих непосредних потеза, личних поетика. Тако сви заједно чине простор колективне размене идеја, унутар сопственог простора галерије, али и у односу на промене амбијената којима се обраћају, подстичући уметност и уметнике да путем дијалога креирају сопствени идентитет и различитост.
Радови малог формата су дела привлачна и тактилна. Гледајући их зажелимо да их додирнемо, држимо у рукама, осетимо, ставимо у џеп. Тако се ствара једна интерреакција, размена искуства која доприноси стварању присног односа са уметничким делом, односа који највише недостаје у новој ери дигиталних комуникација.

Тина Марић, историчарка уметности

Slične vesti