4.9 C
Belgrade
30/03/2023
Srbija vesti

IZLOŽBA „POGLED IZA ZIDA“ BILJANE BAKALUCE

Galerija savremene umetnosti

Izložba slika i objekata

POGLED IZA ZIDA

Biljana Bakaluca

 

U utorak, 5. jula u 20 sati u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, otvorila se samostalna izložba autorke Biljane Bakaluce, pod nazivom, „Pogled iza zida“.

Izložba se sastoji od dva segmenta: objekata pod nazivom „Špijuniranje“ nastalih 2002. godine i slika „Pogled iza zida“ nastalih u poslednje dve godine. O svojim radovima autorka sama kaže : ….“ Pokušaj da se ukaže na stavove određenog broja ljudi potvrđuje to da se ovi radovi bave temom izolacije pojedinca od društva, pitanjima prismotre, zadiranja u tuđu privatnost, usmeravanje pažnje na sumnje i stereotipna shvatanja, dokonu radoznalost, strah od vremena, prostora i promena. Zid je „membrana“ koja sadrži metaforična i psihička značenja, a takođe je i sredstvo za protok i filtriranje informacija spolja prema unutra  i obrnuto. Bogata slojevitost lepljenog papira predstavlja strah od sopstvenih fantazija i preispitivanje traumatske tačke u psihičkom životu jednog čoveka. Tamne fleke označavaju mesto prelaza između dva stanja, kao i strah od „iskrivljene“ stvarnosti, vizije beskonačnosti, bezvremenosti, ponavljanja ili kretanja….“


Biljana Bakaluca
je rođena je 1971. godine u Vršcu. Magistrirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu 2006. Učestvovala je na velikom broju umetničkih radionica, realizovala umetničke projekte i izlagala u zemlji i inostranstvu (Italija, Nemačka, Švedska, Kipar, Tajvan, Kina, Meksiko, Kuba, Rumunija, Madjarska, BIH). 2008. godine boravila je u umetničkom rezidencionom programu u Bejingu (Kina). Član je ULUV-a i ULUS-a. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja (Pančevo, Čačak, Banja Luka).

Svi zainteresovani, izložbu mogu pogledati do 20.jula.

Slične vesti