6.4 C
Belgrade
30/03/2023
izložbe region

Izložba „Optimizam u službi života“ Tadije Janičića

U utorak, 1. marta u 19 časova u Galeriji Remont otvara se samostalna izložba slika Tadije Janičića, pod nazivom, „Optimizam u službi života 2“. Izložba će biti otvorena do 18. marta.
O svojim radovima Tadija kaže: „Slikajući, nemam nameru da kritikujem stvarnost već pokušavam da obratim pažnju na ono što je bitno savremenom čoveku. Svoju umetnost ne mogu nazvati društveno angažovanom, iako sadrži dosta ironijskih konotacija na svet u kome živimo. Svet koji se interpretira ovim slikama je izražajan i koloritan, a figuracija naglašena što posmatraču mami uzdržani osmeh. Ona konotira okupiranost savremenog čoveka prepoznatljivim likovima pop-kulture. Povremena prenaglašenost i grotesknost na platnima ističu stvarnost onakvu kakvom je vidim.“
Tadija Janičić jedan je od najinteresantnijih predstavnika mlađe generacije likovnih stvaralaca. Svoj umetnički diskurs ostvaruje u okvirima tradicionalnih medija, uljane slike na platnu i crteža, ali sa nesumnjivo savremenim likovnim intencijama.
Kritičari su različito interpretirali umetnost ovog mladog stvaraoca, pa se tako među komentarima njegovih slika nalaze opisi kao što su „beskrajno zabavne“, „psihodelične“, a Slobodan Tišma o njegovim slikama kaže da one „govore o kondomskom poretku u kojem živimo“. Tadija Janičić je, zajedno sa Majom Obradović, jedan od dva najmlađa umetnika čiji su radovi uvršteni u nedavno objavljenu knjigu urednika Miška Šuvakovića „Istorija umetnosti u Srbiji – 20. vek“. Tako se ovaj mladi stvaralac već na početku svoje karijere našao u ovom prestižnom pregledu srpske umetnosti.
Tadija Janičić je rođen 1980. u Nikšiću. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, a od tada do danas aktivno izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, stičući zavidnu umetničku biografiju. Osim u Beogradu i Novom Sadu, učestvovao je na izložbama u Parizu i Tokiju. Dobitnik je više nagrada i priznanja: Prva nagrada 37. Novosadskog salona za sliku, Novi Sad; Nagrada YU palete mladih, Vrbas; Najbolji mladi stvaralac u kategoriji crtež, u okviru projekta „Perspektive II“, Art klinika; Godišnja nagrada za crtež Fakulteta likovnih umjetnosti, Cetinje.
*Na izložbi u galeriji Remont Tadija će predstaviti slike koje su nastale kao nastavak ciklusa „Optimizam u službi života“ koji je 2010. prvi put predstavljen beogradskoj publici izložbom u Novoj galeriji.

Slične vesti