-3.9 C
Belgrade
08/02/2023
Hrvatska izložbe region vizuelne umetnosti

Izlozba MIRAZ u Zagrebu

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) otvara izložbu MIRAZ u Zagrebu, Galerija Nova-Showroom (Teslina 7), u utorak, 16. 10. 2012.

 Izložba MIRAZ je dio projekta „Žensko naslijeđe – doprinos  jednakosti u kulturi“ čiji je noslilac Centar za ženske studije iz Zagreba (2011.- 2012.). Partnerske organizacije u ovom projektu su: Centar za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda,  Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA).

 MIRAZ organizuje SCCA. On tokom 2012. godine putuje u gradove u kojima djeluju organizacije koje učestvuju u projektu. Nakon Ljubljane, Trsta i Beograda MIRAZ stiže u Zagreb. Posljednja stanica bit će Sarajevo, u januaru 2013.

 Jezgro izložbe čine umjetnice iz Sarajeva. Njima se svojim radovima pridružuju umjetnice i umjetnici iz Ljubljane, Beograda i Zagreba.

 Izložbom MIRAZ uspostavljen je kreativni dijalog između autorki / autora iz  pomenutih centara bivše Jugoslavije koje / koji dijele zajedničko historijsko naslijeđe i rade na sličnoj umjetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi.

 Format izložbe se oblikuje i prilagođava mjestu i kontekstu, te njenom putujućem, mobilnom karakteru, (projekcije video radova i / ili radovi u printanoj formi – razglednice, plakati).

Izloženi printovi / plakati ponuđeni su posjetiocima – oni ih mogu uzeti, ponijeti sa sobom i tako prisvojiti dio MIRAZa. Ovakim odnosom sa publikom MIRAZ se razlikuje od standardnih „umjetničkih“ izložbi.

Kustosica izložbe: Dunja Blažević

Slične vesti