4.6 C
Belgrade
31/01/2023
izložbe region vesti vizuelne umetnosti

Izložba “Miraz“ u Ljubljani

            17.aprila, u Ljubljani, ,bit će otvorena izložba Miraz.

Izložba je jedan dio projekta pod nazivom “Žensko naslijeđe-doprinos jednakosti u kulturi“,pod pokroviteljstvom Centra za ženske studije iz Zagreba.Partnerske organizacije u ovom projektu su Centar za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda,Srpski kulturni centar “Danilo Kiš“ iz Ljubljane,Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost -SCCA, iz Sarajeva.

Ovu zanimljivu izložbu i organizuje Centar za savremenu umjetnost SCCA iz Sarajeva,a izložba će tokom godine putovati u gradove u kojima djeluju organizacije koje sudjeluju u projektu.

Jezgro izložbe čine umjetnice iz Sarajeva,a njima se sa svojim radovima pridružuju umjetnici i umjetnice iz Ljubljane,Beograda i Zagreba.Na izložbi učestvuje 14 umjetnica/ka iz Bosne i Hercegovine,Slovenije i Beograda,redom nagrađivanih na međunarodnim izložbama ,kao i u njihovoj zemlji.Tako iz Bosne i Hercegovine učestvuje pet umjetnica:Gordana Galić Anđelić,Alma Suljević,Šejla Kamerić,Maja Bajević i Danica Dakić. Iz Zagreba na izložbi sudjeluju:Renata Poljak,Sanja Iveković i Kristina Leko.Iz Beograda učestvuje grupa ŠKART,Darinka Pop Matić i Milica Tomić,a iz Ljubljane Tanja Lažetić,Dejan Habitcht i Marjetica Potrč.

Pojam miraz je vezan za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mjesto i položaj žene u porodici i društvu jasno definisani.Ovom prilikom pojam miraza je upotrebljen kao Licentia Poetica.On simbolično označava odnos osobnog naslijeđa,onoga što se nosi/iznosi iz “kuće“ i onoga što se stiče i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao vlastiti odabir ljudskih,društvenih,povijesnih i/ili specifično ženskih vrijednosti.Izložba “Miraz“ u polju vizuelne umjetnosti otvara prostor za samoidentifikaciju i za društveno odgovoran,angažiran politički diskurs.

Cilj izložbe “Miraz“ nije samo ukazati na fenomen ženske umjetnosti nego i uspostaviti kreativni dijalog s autorima/autoricama koji rade na sličnoj umjetničkoj,rodnoj i društvenoj platformi.

Slične vesti