-3.5 C
Belgrade
08/02/2023
izložbe Srbija vesti vizuelne umetnosti

Izlozba Milan Konjovic:Povratak u Pariz u Spomen zbirci Pavla Beljanskog

Nakon gostovanja u glavnom gradu Francuske, retrospektivna izložba slika pod nazivom Milan Konjović: povratak u Pariz biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u sredu 8. avgusta, u 20 sati.
Posle zapaženog uspeha izložbe Milan Konjović: povratak u Pariz ostvarenog u Kulturnom centru Srbije u francuskoj prestonici, novosadska publika i ljubitelji umetnosti imaće priliku da vide postavku kojom je započeto obeležavanje stogodišnjice stvaralaštva poznatog slikara. Kao i u Parizu, izložba u Spomen-zbir

ci Pavla Beljanskog obuhvatiće izbor od 25 dela iz fonda Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora. Odabirom radova, postavka se nadovezuje na koncept kolekcije Pavla Beljanskog u kojoj je čuveni umetnik zastupljen sa osam slika nastalih u periodu od 1926. do 1956. godine, među kojima su i dva reprezentativna platna iz Konjovićeve pariske epizode: Moj atelje i Moj atelje II (oba iz 1930. godine).
Milan Konjović (1898–1993), slikar karakterističnog ekspresionističkog izraza, učio je od poznatih umetnika poput Karolja Retija, Vlaha Bukovca, Jana Zrzavija, Andre Lota i drugih. Godine provedene u Pragu, Beču i Parizu vezale su ga za ove gradove kojima se vraćao i u kojima je, kao i kasnije u rodnom Somboru, formirao svoj prepoznatljiv stil. Od ranih godina posvećen Parizu, učestvovao je na Salonima od 1926. godine, prvi put samostalno izlagao takođe u Parizu 1931. godine, nakon čega se sa porodicom vratio u Sombor, dok su njegova dela učestvovala na preko 300 samostalnih i oko 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, uporedo s intenzivnim stvaralaštvom. Promene u Konjovićevoj ekspresionističkoj slikarskoj orijentaciji mogu se sagledati kroz faze koje karakterišu dominantne, pre svega kolorističke osobenosti, poput tzv. „Plave faze“, koja se vezuje upravo za njegov boravak u Parizu. Milan Konjović je bio član umetničkih grupa „Oblik” i „Dvanaestorica”, učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru i prijatelj Pavla Beljanskog, kome je pomogao da svoju jedinstvenu umetničku kolekciju prvi put izloži upravo u ovom muzeju. Zahvaljujući delima koje je Konjović zaveštao Somboru, 1966. godine otvoren je legat – Galerija „Milan Konjović”. Uz pomoć poklona autorove kćerke Vere Konjović-Amidžić kao i drugih donatora, Galerija danas poseduje zbirku od 1078 radova nastalih od 1913. do 1990. godine.
Na otvaranju izložbe Milan Konjović: povratak u Pariz govoriće Sava Stepanov autor izložbe, dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i gospodin Gzavije-Fransoa Denio, ambasador Francuske u Srbiji, koji će izložbu i otvoriti, u prisustvu pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje, gospodina Milana Micića.
Tokom trajanja izložbe (8. avgust – 2. septembar 2012), u okviru pratećeg programa, biće organizovano tematsko predavanje – Priča o dve slike – Moj atelje i Moj atelje II (1930) o delima iz fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog nastalim tokom Konjovićeve pariske faze (16. avgust). Publika će takođe moći da pogleda dokumentarni TV film Jubileji. 100 godina rođenja Milana Konjovića (proizvodnja RTV Vojvodina, 1998), koji predstavlja stvaralaštvo poznatog slikara i lično svedočenje o umetnosti i životnim okolnostima koje su uticale na njegov rad (23. avgust). Kustos izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je Marta Đarmati.

Slične vesti