0.5 C
Belgrade
28/01/2023
izložbe Srbija vesti zemlja

Izložba karikatura ‘’ZLATNI PJER 2011.’’ u Novom Pazaru

   Novi Pazar – Danas je u galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru otvorena izložba karikatura na kojoj je predstavljeno 132 rada sa 44. konkursa Pjer 2011.

   Po prvi put su novopazarskoj publici prestavljene karikature različite tematike uglavnom inspirisane problemima današnjice u Srbiji i u cijelom svijetu, nedaće svjetske ekonomske krize, neriješena politička pitanja, podjela svijeta na bogate i siromašne koje su uglavnom i tema karikatura.

   Na prošlogodišnjem konkursu Pjer 2011., čiji je organizator kompanija Novosti, za najbolju karikaturu prijavilo se 155 autora, sa ukupno 592 rada. Glavna nagrada zlatni Pjer pripala je novopazarskom karikaturisti Muhamedu  Maksu Đerleku za karikaturu ‘’Nesloga’’, kome je ovo drugi “Zlatni Pjer” u kolekciji, jer je isto priznanje dobio i 2008. godine.

   Drugu nagradu dobio je Špiro Radulović, treću nagradu je osvojio karikaturista Jugoslav Vlahović, a priznanje za najbolji portret, karikaturu dobio je Slaviša Ševrt.

   Konkurs karikature za nagradu PJER pokrenule su ‘’Večernje novosti’’ 1967. godine. Idejni tvorac bio je Dragan Savić, slikar i karikaturista, a njegovu ideju u djelo je sproveo Slobodan Glumac, tadašnji glavni i odgovorni urednik ‘’Večernjih novosti”. Sve propozicije sadržane su u imenu. To je konkurs novinske karikature kakvu je crtao veliki Pjer Križančić.

  Izložbu karikatura ”PJER 2011.” možete pogledati od 11. marta 2012. godine u galeriji MMC u Novom Pazaru. Nakon Novog Pazara izložba karikatura biće predstavljena i u drugim gradovima Srbije.

Slične vesti