5.4 C
Belgrade
29/11/2022
izložbe karikatura Srbija vesti

Izložba karikatura ‘’PJER 2011.’’ u galeriji ‘’Progres’’

Zlatni Pjer 2011.   Novi Pazar/Beograd – U srijedu, 30. novembra 2011. godine u beogradskoj galeriji ‘’Progres’’ sa početkom u 19 h biće svečano otvorena izložba 44. konkursa karikatura i proglašenje pobjednika kome će biti uručeno prestižno priznanje za najbolju karikaturu „Zlatni Pjer”.

   Dobitnik ovogodišnje nagrade je Muhamed Maks Đerlek iz Novog Pazara čija je karikatura „Nesloga“ proglašena za najuspješniju u konkurenciji 592 karikature i 155 autora, koliko ih je pristiglo na 44. konkurs dnevnog lista „Novosti“.

   Đerlek je izrazio zadovoljstvo što je uspio da realizuje svoju ideju koja je naišla na veliko interesovanje članova žirija.

– Karikatura oslikava trenutno stanje u Srbiji. Pokušao sam da kroz moj rad budem aktuelan i duhovit, spojio sam ta dva elementa i to prezentovao solidnim nedvosmislenim crtežom.

   Muhamedu Maksu Đerleku je ovo već drugi „Zlatni Pjer“ u kolekciji, jer je isto priznanje dobio i 2008. godine.

   Drugu nagradu dobio je Špiro Radulović za karikaturu „Sebičnost“ a treću nagradu Jugoslav Vlahović za karikaturu „Znak pitanja“. Slaviši Ševrtu pripala je nagrada za najbolji portret na kome je, u godini jubileja, predstavljen lik jedinog jugoslovenskog nobelovca Ive AndrićaIvo Andric

   Konkurs karikature za nagradu PJER pokrenule su ‘’Večernje novosti’’ 1967. godine. Idejni tvorac bio je Dragan Savić, slikar i karikaturista, a njegovu ideju u djelo je sproveo Slobodan Glumac, tadašnji glavni i odgovorni urednik ‘’Večernjih novosti“. Sve propozicije sadržane su u imenu. To je konkurs novinske karikature kakvu je crtao veliki Pjer Križančić.

   Izložbu karikatura “PJER 2011.“ možete pogledati od 30. novembra do 09. decembra 2011. godine u galeriji “Progres“ u ulici Knez Mihailove  27.

pjer 1,2 i 3

Slične vesti