9.1 C
Belgrade
27/03/2023
izložbe Srbija

Izložba crteža, kolaža, grafika Mate Djordjevića u Nišu

Mate Djordjevic 1-1 (1)Niška galerija Art55 prvi put će prikazati radove mladog umetnika Mate Đorđevića 2. Aprila sa početkom u 19h Niškoj publici.

Mate Đorđević će se Niškoj publici  predstaviti radovima na papiru-kolažima,grafika,crtežima   nastalim u periodu 2012. – 2014. godine.

 “Radovi su se nagomilali,kako bi prodisali potrebno je videti ih” izjavio je autor. “Ovo je samo jedan  mala vertikala o papiru i mojoj navici da crtam,bez pretenzije,izokolo” nastavlja autor.

 Materijal će biti raznolik po datumskim odrednicama.

“ Upravo tako ,sve ovo je jedan recidiv rada koji ja krpim,već poduže.Prosto je potrebno izgurati sve to na površinu i videti,da li se taj teatar u mojim radovi umorio.”

 Mate Đorđević je rođen u Beogradu 1983. godine. Fakultet likovnih umetnosti završio je 2008. godine u klasi Gordana Nikolića. Iste godine postaje član ULUSA.

Na predlog Vladimira Veličkovića dobitnik je nagrade Francuske Akademije Lepih Umetnosti za podstrek slikarstvu iz fonda Roux et Tronchet (L’Academia des Beaux Arts, le prix en peinture sur les Fondations Roux et Tronchet) za vreme četvoromesečnog boravka pri Cite Internationale des Arts  u Parizu, 2012 .godine.

Nagradu prima 21. novembra iste godine pod Kupolom Akademije, četiri veka stare institucije sa velikom međunarodnom reputacijom. Iste godine učestvuje na bijenalu crteža u Rijeci, u Muzeju moderne i  suvremene umjetnosti, Rijeka, pored Marcosa Carrasquera, Ernesta Pignona, Marlene Mocquet, Marka Velka, Mrdjana Bajića, Vladimira Veličkovića itd.

Prvonagrađeni je laureat fonda za crtež Vladimir Veličković 2009. godine.

Kao i dobitnik nagrade za slikarstvo na 47.Zimskog salona u Herceg-Novom, Crna Gora,2014.godine.

Bavi se slikarstvom, crtežom, grafikom, skulpturom. Izlagao je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama domaćeg i inostranog karaktera.

Niška publika će imati priliku, da vidi izložbu do 12. Aprila, 2014 godine.

Slične vesti