-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
region Srbija

Izložba crteža Jelene Todorović-Gavrilović u Smederevu

Jelena Todorović -Gavrilović, čija je izložba slika bila otvorena u utorak (27. septembra) u 19 časova u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu, rođena je 1981. godine u Kragujevcu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu 2005. godine u klasi profesora Đura Radonjića, a magistrirala na Fakuletu umetnosti u Prištini 2008. godine u klasi profesora Zorana Furunovića. Član je ULUS-a od 2006. godine. Do sada je izlagala u Kragujevcu, Nišu, Pirotu i Zvečanu.

„Jelena Todorović je umetnik koji je u sebi sačuvao gotovo dečju radost stvaranja zasnivajući svoj likovni jezik na čistim, duhovnim relacijama.
U težnji da objasni svet oko sebe okreće se nesvesnom pronalazeći niz kombinacija kojima rešava složene slikarske zadatke. Na njenim slikama crtež, odnosno linija je uvek u prvom planu kao osnovni pokretač slike koji dominira stvarajući amplitude trenutnih raspoloženja. Pored toga, u traganju za idealnim likovnim odnosima, linija vremenom postaje toliko slobodna i moćna da razbija formu dajući joj sasvim nova značenja. Iako se duboki koreni njenog izraza nalaze u realnom svetu, kroz proces redukcije i sažimanja Jelena Todorović izrađuje čitav likovni sistem koji poseduje složena filozofska i estetska značenja. Njena ikonografija se sastoji geometrizovanih oblika povezanih linijama koji se nalaze u stalnom, dinamičnom procesu kretanja…“ Radmila Kostić,viši kustos Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu

Slične vesti