5.4 C
Belgrade
05/12/2022
Bosna i Hercegovina zemlja

Izložba bosanskohercegovačkih umjetnica u Trstu

Sarajevo – Nakon što je prikazana u Ljubljani, Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA), u saradnji sa galerijom Trieste Contemporanea, u Trstu organizuje izložbu MIRAZ. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 14. juna 2012.

MIRAZ je dio projekta Žensko naslijeđe – doprinos jednakosti u kulturi čiji je noslilac Centar za ženske studije iz Zagreba (2011-2012.).

Izložbu MIRAZ koncipira i organizuje Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA), a kustosica izložbe je Dunja Blažević. Izložba će tokom 2012. godine putovati u gradove u kojima djeluju organizacije koje učestvuju u projektu.

Jezgro izložbe čine umjetnice iz Sarajeva, a njima se svojim radovima pridružuju umjetnice i umjetnici iz Ljubljane, Beograda i Zagreba.

Cilj izložbe MIRAZ je uspostaviti kreativni dijalog između autorki / autora iz pomenutih centara bivše Jugoslavije koje / koji dijele zajedničko historijsko naslijeđe i rade na sličnoj umjetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi.

Pojam MIRAZ je vezan za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mjesto i položaj žene u porodici i društvu jasno definirani. Ovom prilikom, pojam miraza je upotrebljen kao licentia poetica. On simbolično označava odnos ličnog naslijeđa, onoga što se nosi / iznosi iz „kuće“ i onoga što se stiče i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao vlastiti odabir ljudskih, društvenih, historijskih i / ili specifično ženskih vrijednosti.

Umjetnice čiji će radovi biti prikazani na izložbi su: Alma Suljević (Sarajevo), Danica Dakić (Sarajevo), Darinka Pop – Mitić (Beograd), Dejan Habicht (Ljubljana), Gordana Anđelić Galić (Sarajevo), Kristina Leko (Zagreb), Maja Bajević (Sarajevo), Marjetica Potrč (Ljubljana), Milica Tomić (Beograd), Renata Poljak (Zagreb), Sanja Iveković (Zagreb), Šejla Kamerić (Sarajevo), Škart (Beograd), Tanja Lažetić (Ljubljana).

Slične vesti