21.5 C
Belgrade
09/06/2023
izložbe Slovenija vesti zemlja

Izložba bosansko-hercegovačkih umjetnica u Mariboru: Ja više nikada neću pričati o ratu

U petak, 8. juna u okviru manifestacije Evropska prijestolnica kulture Maribor 2012., biće otvorena izložba Ja više nikada neću pričati o ratu, na kojoj između ostalih umjetnika/ca izlažu bosansko-hercegovačke umjetnice Lana Čmajčanin i Adela Jušić, dok će performans tokom otvaranja izvesti umjetnica Alma Suljević. Pored njih, u Mariboru će se predstaviti i Chto Delat, Igor Grubić, Nikolay Oleynikov i Shadow Museum / Jaroslav Supek. Svojim performansom Svete ratnice (Holy Warrioress), Alma Suljević, jedna od najradikalnijih bosanskih umjetnica, upućuje direktan izazov islamofobiji zapadnih društava i podsjeća nas na posljedice tog neprijateljskog stava, kao svjedokinja balkanskih ratova i genocida nad bosanskim muslimanima.

Izložba Ja više nikada neću pričati o ratu predstavlja radove fokusirane na stanje ljudske psihe, socijalne analize i svjedočanstva o traumama u vezi s posljednjim ratovima i nasiljem u zemljama sa prostora bivše Jugoslavije. Radovi umjetnika i umjetnica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Rusije obilježeni su složenim posljeratnim procesima koji su se odvijali u tim društvima i kritički se suočavaju s njihovom prošlošću i kolektivnim ratnim traumama.

Reakcije na psihološku traumu mogu biti šutnja i zaborav – kako na ličnom, tako i na društvenom planu. Od umjetnika/ca se očekuje da pronađu jezik koji bi izrazio kolektivne traume, ali prikazivanje traumatičnih iskustava kao takvih može biti problematično. Ono često naginje patetici, egzotizmu, patologoziranju ili senzacionalizmu.

Ova izložba pokušava da odgovori na pitanje da li umjetnost može pronaći politički jezik kojim bi se izrazila ratna i poslijeratna iskustva, koji bi lično iskustvo mogao povezati sa stanjem u društvu.

Naslov izložbe je pozajmljen iz video performansa Ja više nikada neću pričati o ratu, sarajevskih umjetnica Adele Jušić i Lane Čmajčanin. Za svoj poslednji zvučni rad, Priče za laku noć (Bedtime Stories), ove umjetnice su sakupile priče iz svakodnevnog života tokom 1395 dana duge opsade Sarajeva, kada su ljudi tražili sklonište od artiljerijskih granata u malim podrumima stambenih zgrada.

Lokacije na kojima će izložba biti postavljena su KIBLA (Kneza Koclja 9) i KIT na Glavnom trgu 14, a biće otvorena do 30. augusta 2012.

Slične vesti