1 C
Belgrade
08/02/2023
promocije region Srbija

Izdavačka kuća Heliks objavila je roman Šaka mraka smederevskog pisca Milosava Slavka Pešića

Posle pet godina štampanja isključivo najboljih svetskih naslova popularne nauke izdavačka kucha Heliks objavila je roman Šaka mraka srpskog pisca Milosava Slavka Pešića i time obogatila ponudu ne zanemarivši osnovni koncept.
Roman pripada fantastičkoj prozi koja osvaja i svetsku književnu scenu, osobenog  je stila i neobičnog pristupa jer je radnja  zasnovana na istorijskim događajima i stvarnim ličnostima.  Istovremeno je Šaka mraka psihološki triler forenzičke preciznosti, navela je agenciji Beta suvlasnik i direktor „Heliksa“ Brankica Stojanović.

Stojanovićka je dodala da je u roman zasnovan na istorijskim događajima i stvarnim ličnostima, utkana živopisna fantastika koja poslednjih godina pleni pažnju svetskih znalaca beletristike i ima izuzetnu čitanost.

U knjizi su sjedinjeni istoriografija i fantastika, a radnja romana satkana je od brojnih čuda i proteže se na pet vekova,sabijena u 24 sata i omeđena na 11 hektara smederevske citadele, naglasila je direktorka izdavačke kuće.

Vojnik, koji je poverovao  u podnarednikovu priču o uskrsnuću i blagu koje traži ljudski žrtvu da bi bilo otkriveno, po starešinovoj zapovesti iščupao je podnarednikovo srce i jabučicu, krv nakapao na mestu koje mu je rečeno.

Po podnarednikovom uverenju trebalo je da vojnik, pošto iscedi krv iz srca,  lako nađe bočicu s čudotvornom vodom kojom će oživeti podnarednika, što se nije obistinilo.

U romanu su prezentirani istorijski dokumenti i novinski tekstovi iz 1892. kada je podnarednik sebe ritalno prineo na žrtvenik u nadi da će mu se tako otvoriti put do zakopanog blaga despota Đurđa Brankovića.

Smederevci su 1992, sto godina po podnarednikovoj smrti, bili uvereni da se on pojavljuje u tvrđavi i masovno odlazili u citadelu da se sa njim  sretnu, o čemu je te godine takođe pisala srpska štampa.

Verodostojnost događaja dokumentovana je i autentičnim mišljenjem o psihičkom stanju podnarednika i vojnika koje su vojnoj komandi dali  profesor Velike škole dr Milan Jovanović Batut, upravnik Bolnice za duševne bolesti dr Milan V. Vasić i sanitetski major profesor Vojne akademije dr Sima Gerasimović.

Milosav Slavko Pešić je ispisao očaravajući roman suverenom veštinom renesansnih pisaca enciklopedijskog znanja i mnogovrsnog umeća, zaključio je recenzent Dobrilo Nenadić, čija je preokupacija takođe srednjevekovna Srbija.

 

 

Slične vesti