3.9 C
Belgrade
04/12/2022
Crna Gora zemlja

Avlija objavila knjigu ,,Vakufi u Beranama“ autora Mirsada Hadrovića

Vakufi-u-Beranama-602x451

U izdanju rožajske ‘’Avlija’’ izašla je knjiga ”Vakufi u Beranama”  autora prof. Mirsada Hadrovića koji je sebi postavio cilj da ovom knjigom ukaže na cjelokupnu vakufsku imovinu koju je imala Islamska zajednica Berana od njenog postanka, pa do današnjih dana i da ovu islamsku instituciju (vakuf) predstavi onakvom kakva jeste – humanitarna i dobronamjerna.

Prof. Mirsad Hadrović je svjestan da ova studija nije obuhvatila sve aspekte i probleme koji se tiču vakufske imovine u Beranama, bez obzira na to što se maksimalno potrudio da dođe do relevantne literature i tačnih podataka kako bi napravio što čvršću osnovu za još dateljniju analizu vakufa u Beranama, ali autor se iskreno nada da će ovim radom makar pokrenuti razmišljanja oko važnosti vakufa za opstanak muslimana na jednom području.

Između ostaloga u recenziji za ovu knjigu prof. dr Šerbo Rastoder, akademik DANU, BANU i CANU je zapisao: ,,…rad Mirsada Hadrovića je koristan i dragocjen prilog razumiijevanja, ne samo instituciije vakufa, već i za razvoj, organizaciju i način funkcionisanja Islamske zajednice u cjelini. Objavljivanjem ovakvog rada izdavač se legitimiše kao institucija koja daje prilog čuvanju baštine, a autor kao kompetentna osoba pozvana da je tumači i razumije. Zbog svega toga čini mi čast što mogu da pomenuti rad preporučim za objavljivanje a autoru poručim da ,,i najduži put počinje prvim korakom’’. Ako je ovo ,,prvi korak’’ u naučnu avanturu kojoj se ne nazire kraj, onda je sigurno da Mirsad Hadrović može sigurno i uspravno ići tim putem.’’

Knjiga ”Vakufi u Beranama” je podijeljena na sljedeća poglavlja: Uvod; Gradske džamije; Seoske džamije; Ostala vakufska imovina u gradu; Hajrat-vode u Beranama i Gornjem Bihoru; Prilozi i Biografija autora. Tako uz stare i veoma rijetke crnobijele fotografije ispraćaja hadžija iz Berana, srušenih Čarši i Haremske džamije i drugih vakufskih objekata kao i brojnih novih fotografija džamija i česama autor je obradio sljedeće teme: Pojam i porijeklo vakufa; Svrha vakufa; Vrste vakufa; Srf – vakufi; Evladijjet-vakufi; Geografsko-historijski prikaz opštine Berane; Čarši džamija; Harem džamija; Gradska džamija; Džamija u Petnjici; Džamija u Vrbici; Džamija u Trpezima; Džamija u Kalici; Džamija u Vrševu; Džamija na Savinboru – Sandžak džamija; Džamija na Murovcu; Vakufska imovina u gradu; Mesdžid u Beranama; Mehćema u centru Berana; Vakufsko zemljište u gradu; Imamske kuće; Muslimanska groblja u Beranama; Ostala vakufska imovina na selu; Imamske kuće; Faktori koji su uticali na stanje vakufa u Beranama; Hajrat voda u Beranama i Hajrat-vode u Gornjem Bihoru.

Knjiga se može poručiti na: mirsadhadro@gmail.com

Slične vesti