3.3 C
Belgrade
28/03/2023
Hrvatska vesti

Izašla e-zbirka distopijskih priča Nova država Hrvatija 2033.

ndh naslovnicaNova država Hrvatija 2033.

– Jednom kada ga izdresiraš, narodu je svejedno tko mu drži lanac – Perun, vođa pokreta otpora u Labinskim rudokopima.

Ovaj citat iz e-knjige Nova država Hrvatija 2033. je gotovo sukus nedavno objavljene zbirke distopijskih priča skupine petnaestero riječkih spisateljica i pisaca koji sebe jednostavno nazivaju Oni (https://www.smashwords.com/profile/view/OniNion).

Inspirirani trenutnom društveno-političkom situacijom odlučili su napisati zbirku priča smještenu u blisku budućnost u kojoj je u Hrvatskoj na vlasti krajnja desnica te je na snazi klerofašističko društveno uređenje pod krinkom demokracije.

„(…) Kao riječki pisci i riječke spisateljice odgovaramo na trenutnu društvenu situaciju radeći ono što najbolje znamo – maštamo i pišemo. Pisanjem o jednoj od mogućih budućnosti koju bi mogle formirati danas donesene odluke, pokušavamo upozoriti na dalekosežnost naših današnjih odluka kao i naglasiti potrebu za stalnim (samo)propitivanjem.“ (Iz Proslova zbirke)

U žanrovski i tematski bogatoj i raznolikoj zbirci brutalnih, oporih, dirljivih, ali često i duhovitih priča saznat ćete što se jede u menzi 2033., čime se bavi Služba za komunalno-duhovni red, tko je euročetnička agitatorica iz Rijeke, otputovati od Sleta u Međugorju do hrvatske misije na Marsu, proći hodnicima eksperimentalne bolnice „Svetog pletera“, naučiti nešto novo na satovima dušebrižništva i e-krasopisa, saznati koja je razlika između Hrba i Srvata i vidjeti je li trogodišnji Petar pobijedio na natjecanju „Bolja beba“, a sve to uz vesele melodije i prpošne stihove nove glazbene uspješnice nacionalno popularnog djevojačkog benda „Plodne maternice“.

Na NOSF portalu, novinar i pisac, David Kelečić o zbirci je napisao: „Ako želite, lako si možete pojasniti kako je zbirka NDH 2033. skupina priča kojima ljevičari iznova napadaju domovinske i vjerske vrijednosti. No, ovdje se uopće ne radi o tome. Ova zbirka govori o tome kako u sukobu ljevice i desnice nema pobjednika, kako između te dvije unakrsne vatre samo stradavaju nevini ljudi.“

Knjiga je u tjedan dana od objave, skinuta preko 2.000 puta i besplatno je dostupna svima na linku: https://www.smashwords.com/books/view/397121.

Skinuti, pročitati i pustiti da odstoji.

Slične vesti