5.4 C
Belgrade
29/11/2022
časopisi region Srbija

Izašao 17. broj Smederevskog magazina

Смедеревски магазин: пет разлога за понос

Разлог први
Колико ми знамо, оваквог часописа у богатој историји завичајног новинарства започетој у другој половини деветнаестог века, до сада није било. А латили смо се лепог посла: ми који волимо Смедерево, правимо новину за оне који воле Смедерево. Правимо је и за оне који би да га заволе, само траже прилику и добар повод. Ако су се у овом граду родили, или бар ако у њему живе, већ је то довољно за добар почетак.

Разлог други
У Магазину причамо о Смедереву – о зградама, улицама, споменицима, дневним пословима и ноћном животу… Причамо о Смедеревљу – о луговима и потоцима, о легендама и благороду… Наравно, понајвише пишемо о Смедеревкама и Смедеревцима. Они су у свакој причи јер без њих нема ни града, ни села, ни улица, ни легенди, па ни потока и лугова који завређују да се Смедерево воли. О политици, оној дневној, не пишемо, ма колико нам се она у живот уплитала. Нека је онима који су јој вештији.

Разлог трећи
Имамо и ово: Од скора се Смедерево изнова градом назива. Треба Граду један Магазин, а посебно Смедереву, да подсети да је оно град – одувек. Није Смедерево из неке блатњаве чаршије порасло, деспот Ђурађ га је за престоницу Србије подигао. То нам ваља да упамтимо, јер нас такво порекло на господственост обавезује. Зато се трудимо да и нашим причама колико-толико том памћењу помогнемо.

Разлог четврти
Текстове у Магазину до сада су потписивали аутори којима читаоци верују: књижевник Живорад Жика Лазић, историчар уметности мр Снежана Цветковић, дугогодишњи смедеревски спортски радник др Миодраг Д. Степановић – Сица, археологДејан Радовановић, новинар Драган Павловић, педагогСлободанка Радосављевић, историчар уметности Данијела Срејић, карикатуриста Слободан Срдић, публициста и енигматичар Раде Јовановић, историчар уметности Вера Хорват, о фитотерапијама пише Верица Алексић, новинар Јована Маленовић, глумац Горан Јовшић, фото-репортер Жика Ранисављевић, библиотекар Марина Лазовић, публициста и лексикограф Иван Стојић, књижевник Горан Ђорђевић који је и стручни консултант у редакцији, књижевник Јовица Тишма који обавља и послове оперативног уредника… Визуелни идентитет Магазина креира графички уредник Горан Филиповић, фотографије потписују Горан КрстићЉубомир Д. Златановић,Милорад ПоповићЖика РанисављевићВлада Гогић… У импресуму ћете прочитати још три важна имена: Аца Симић, генерални директор компаније Newpress која објављује Магазин,Саша Николић,  главни и одговорни уредник, и Славољуб Гавриловић, координатор рада редакције. Мало ли је…?

Разлог пети:
Отворени смо за сарадњу. Од читалаца очекујемо да нам занимљиве теме, идеје, документе, фотографије, сећања… све вредно да се за будуће генерације сачува, пошаљу или такове или као своју причу коју ћемо објавити. Тако ће Магазин у потпуности бити и трајати онакав каквим смо га замислили

Slične vesti