0.9 C
Belgrade
28/03/2023
region rezultati konkursa

Izabrani autori rukopisa 38

dom om             Ove godine, sredinom maja, iz štampe će izaći 38. izdanje Rukopisa – Zbornika poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije, a izdavač je Dom omladine Pančevo. Predstavljanje Zbornika biće u Pančevu 30. maja, a dan pre toga (29. maj) takođe će biti upriličen književni program, pošto Rukopisi već nekoliko godina imaju status mini-književnog festivala.

Na konkurs, koji je završen u prvoj polovini februara, prijavilo se 289 autora sa po tri pesme odnosno kratke priče, a za Zbornik je odabrano 48 autora. Kada su u pitanju ex-Ju republike, uvršteno je petoro autora iz Slovenije i šestoro iz Makedonije: Vesna Liponik, Aleš Jelenko, Anja Mugerli, Patrik Holz, Aljaž Koprivnikar; Stefan Velkovski, Petar Andonovski, Cvetanče Kostoska, Irena Trajkova, Mihajlo Sviderski, Pepica Stanoeva; petoro iz Bosne i Hercegovine: Aldijana Uzunović, Alma Gačanin, Ernad Osmić, Rijad Memić, Armin Stefanović; osmoro iz Hrvatske: Sanja Perišić, Tino Deželić, Vedran Volarić, Antonio Karlović, Irena Boćkai, Josip Tomić, Tomislav Miočić, Nina Lekić i dvoje iz Crne Gore: Irina Lakić i Igor Varga. Autori iz Srbije u ovogodišnjim Rukopisima su: Željana Vukanac, Srđan Gagić, Aleksandra Hrib, Jovana Jankov, Marija Miljić, Branko Ječmenica, Tamara Stojanović, Milan Subotić, Marta Knežević, Stefan Simić, Jovana Ilkić, Danilo Brakočević, Ana Maksimović, Stefan Mirosavić, Božidar Đurović, Stevan Tatalović, Đorđe Majstorović, Dunja Karanović, Nikola Zelenković, Tamina Cera, Sara Abci, Katarina Fiamengo.

Žiri je radio u sastavu: Jasmina Topić (glavni urednik), Dragana Mladenović, Čarna Popović, Ana Ristović (Slovenija) i Zvonko Taneski (Makedonija).

Odabrani autori biće kontaktirani i obavešteni o detaljima dolaska i o programu manifestacije. Oni, koji ne budu bili u mogućnosti da se odazovu, dobiće autorske primerke na adrese koje su naveli prilikom slanja radova.

Istorijat:

Rukopisi izlaze već 38 godina i jedan su od najstarijih pančevačkih kulturnih brendova, posebno zbog činjenice da je Pančeva oduvek imalo jaku književnu scenu, pa su tako u uredništvu ovog Zbornika uvek bili afirmisani pisci našeg grada. Inicijator Rukopisa bio je Momčilo Paraušić, pesnik i profesor filozofije u pančevačkoj Gimnaziji, a prvi Rukopisi su izašli iz štampe 1976. godine kao knjiga mlade poezije Pančeva (u biblioteci ,,Žiža – Pojave“ u izdanju lokalnog lista Pančevac i u tiražu od 2000 primeraka). Paraušić je bio urednik u narednih 7 izdanja, a izdavač Rukopisa je jedno vreme bila i ,,Libertatea“ časopis i izdavačka kuća na rumunskom jeziku, dok je Dom omladine potpisivan kao organizator i finansijer. S godinama se broj autora neprestano proširivao, a Paraušić kaže: ,,Generacijski duh, koji i povezuje ove listove, prepoznaje se kao otpor umornoj esenciji i instituciji pruža novu generaciju stavljajući se u ulogu subjekta večite mladosti revolucije(…)“

Četvrti broj Rukopisa zvanično prelazi na adresu Doma omladine i tu se zadržava do današnjeg dana. U uredništvu Rukopisa smenjivali su se poznati književnici, književni i kulturni delatnici, urednici i novinari: Bogdan Mrvoš, Miloš, Nikolić, Joan Flora, Zoran Dušković, Dušan Vukajlović, Edvard Jukić, Božidar Vujić, Vasa Pavković. Ipak, prilike u državi počele su prvo da se prepoznaju i po smanjenom tiražu. Rukopisi 6 1981. štampani su u tiražu od 1000 primeraka, 1983. u tiražu od 500 a 1993. na 300 primeraka. Međutim, kreativna energija i ideja Rukopisa samo se širila i to i na druge gradove širom Srbije, a potom i nekadašnje Jugoslavije. Godine 1989. Rukopisi postaju Zbornik poezije i kratke proze mladih Jugoslavije. Neki od danas poznatih književnika bili su tada autori Rukopisa: Zoran Đerić, Divna Vuksanović, Sreten Ugričić, Nemanja Mitrović, Dragan Hamović, Saša Radojčić i dr.

Zbornik mladih Jugoslavije, prešao je sticajem okolnosti na SCG verziju SR Jugoslavije, a potom i samo Srbije. Međutim, svest o tome da je naš region jedinstven kulturno-umetnički prostor uvek je bila pristuna, a dolaskom novih, mlađih urednika, Rukopisi se vraćaju JU konceptu, ovog puta samo s prefiksom ex. Rukopisi 24 zvanično su prvi Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora ex-JU. Autori iz nekadašnje zajedničke države prvo su se povremeno i stidljivo javljali, i prvi u tome su bili Makedonci, a danas imamo veoma dobru recepciju Rukopisa od Vardara pa do Triglava.

Novu uredničku ekipu u poslednjih 20 godina predvode: Goran Trailović, Jasna Milićev, Jasmina Topić, Dragana Mladenović, Jelena Angelovski, Vule Žurić, Nemanja Rotar, Dejan Čančarević, kao i dvoje najmlađih urednika u istoriji Zbornika: Čarna Popović i Miloš K. Ilić.

Rukopisi su poslednjih nekoliko godine prerasli dvodnevnu književnu manifestaciju, a organizator se uvek trudi, u skladu s finansijskim mogućnostima, da uvek ugosti barem po jednog autora iz regiona, pored domaćih koji se svake godine odazovu u velikom broju. Najbolji ambasadori Rukopisa upravo i jesu autori, koji nose uvek dobre utiske i pozitivnu energiju s promocije; i prenose informacije o konkursu. Rukopisi se zato nikad ne prodaju, već poklanjaju, a štampaju pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Rukopisi danas jesu jedinstven zbornik na teritoriji čitavog regiona i pionir, a i istovremeno možda i poslednji mohikanac, promovisanja mlade, neafirmisane a kvalitetne poezije i kratke proze, ulaznica u veliki svet malih regionalnih književnosti i prilika da njihovi autori uporede svoje radove s radovima vršnjaka iz ex-Ju republika.

Slične vesti