-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
promocije region Srbija

Izabrana dela Danila Kiša u „Arhipelagu“

Izdavačka kuća „Arhipelag“ danas je predstavila svoj novi izdavački i kulturni poduhvat – objavljivanje Izabranih dela Danila Kiša u sedam knjiga.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika „Arhipelaga“ Gojka Božovića, u ovom zdanju Kišovih izabranih de­­la naći će se praktično celokupna piščeva proza – romani „Mansarda“, „Bašta, pe­peo“ i „Peščanik“, knjiga priča „Rani jadi“, kao i tri knjige novela „Grobnica za Borisa Da­vi­­do­viča“, „Enciklopedija mrtvih“ i „Lauta i ožiljci“.

Ovaj izbor se objavljuje u redakciji Mirjane Mio­či­nović.

Danas su predstavljene prve dve knjige – rani Kišov roman „Man­sarda“ i knjigu kratkih priča „Rani jadi“.

Roman „Bašta, pepeo“ biće objavljen 12. aprila, a čitav komplet biće zaokružen do 15. juna, kada će biti objavljena knjiga Kišovih priča iz zaostavštine „Lauta i ožiljci“.

Povodom početka objavljivanja izabranih dela, „Arhi­pe­lag“ je objavio i poseban katalog projekta u kome se, pored osnovnih informacija o ovom iz­da­nju i o Kišovim knjigama, nalazi i izbor iz Kišovih autopoetičkih tumačenja svojih knjiga.

„Jedna definicija kaže da je klasik onaj pisac čije su se knjige potvrdile u čitanjima ne­­koliko generacija čitalaca. To se već dogodilo sa Danilom Kišom i sa njegovim knjigama, ali ne samo da se one potvrđuju u čitanjima novih generacija, nego i sami či­­taoci potvrđuju sebe i svoj ukus, svoje razumevanje sveta i svoju meru stvari u susretu s vrhunskom literaturom kakvo je delo Kiša“, istakao je Božović.

On je dodao da ga veseli što će, zahvaljujući ovom „Arhipelagovom“ izdanju, „neki čitaoci prvi put upoznati piščevo delo, drugi će se tog dela podsetiti, a neki će mu se iznova vratiti“.

Božović je naglasio da ovaj poduhvat nije samo primer kapitalnog izdava­štva, već i „ostavština za budućnost“.

 

 

Slične vesti