18 C
Belgrade
29/05/2023
rezultati konkursa

IV EX-YU KONKURS ZA GRAFIKU

Dana 8.novembra, žiri u sastavu : Ivona Rajačić-Barandovski, istoričarka umetnosti i predsednica, Ljiljana Stojanović, magistar grafike i profesor na VSPLU i Ranka Lučić-Janković , magistar grafike, posle iscrpnog uvida u prispeli materijal, konstatovao je sledeće – Konkursu su se odazvali autori iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH , Makedonije i Srbije. Prijavilo se 50. studenata umetničkih akademija i 167. umetnika sa ukupno 322. prijavljene grafike.U ukupnom zbiru prispeli su radovi u okviru traženih dimenzija, svih tehnika ,od klasičnih grafičkih / duboka,visoka, ravna štampa /do najnovijih digitalnih /ravna štampa/.Žiri je odabrao za izložbu ukupno 63.autora i toliko grafičkih listova.U mnoštvu umetničkih poetika, imajući u vidu kvalitet tehničkog izvodjenja, originalnost ideje, snagu osobenog izraza i celovit utisak, žiri je jednoglasno odlučio:

Prvu nagradu u kategoriji najboljeg grafičara u iznosu od 800 Evra, dodelio je Katarini Alempijević, magistru slikarstva iz Čačka, za rad Mapa nežnosti I u tehnici digitalne štampe.

Druga nagrada u iznosu od 700 Evra pripala je Aleksandru Leki Mladenoviću, magistru slikarstva iz Beograda za rad Milion poteza za Kneza Miloša u tehnici suve igle.

Treću nagradu u iznosu od 600 Evra, ravnopravno dele  Ivana Mrčela iz Čakovca, Hrvatska, za bakropis Različiti smo i Aleksandar Botić, akademskom umetniku iz Subotice za linorez, Pomalo rastresen.

U kategoriji najboljeg studenta grafičara odlučeno je da prvu nagradu u iznosu od 500Evra dobije Dušan Vuletić sa Akademije umetnostu iz Novog Sada za litografiju 12 SVsck. Drugu nagradu u iznosu od 400 Evra, ravnopravno dele Armin Beširević – sa Sarajevske akademije, za akvatintu Kovači i Maja Mirković, FLU Cetinje za rad Prostor u dubokoj štampi. Treću nagradu od 300 Evra  dobio je Marko Ignjić, apsolvent Akademije umjetnosti iz Banja Luke za bakropis Kompozicija sa crvenom i vertikalama.

Žiri se založio da su na izložbi zastupljeni predstavnici svih Ex Yu prostora.

Ivona Rajačić Barandovski

Ljiljana Stojanović

Ranka Lučić Janković

Slične vesti