2.9 C
Belgrade
01/02/2023
Crna Gora intervju region

Intervju: Katarina Sarić, autor knjige „CALIGAT IN SOLE“

budva pisac katarina saricS DRUGE STRANE SVJETLOSTI

Promocija drugog izdanja knjige “CALIGAT IN SOLE“ (S one strane svjetlosti) autorke Katarine Sarić iz Budve, u izdanju“Narodne knjige“, održana je u podgoričkom tržnom centru “Bazar”.Kratak performans izveo je violinista iz škole „Andre Nevara“ iz Podgorice a o Katarininom  književnom djelu govorili su prof. Olga Vojičić Komatina i politikolog Đorđe Otašević.

-Vaš roman Caligat in sole” je antibajka, ili pomračena bajka, kako se kaže u  podnaslovu knjige u kojoj se vaša glavna junakinja sukobljava sa brojnim socijalnim problemima, od kojih je pretvornost možda naupečatljivi fenomen.

-Ljudi su danas automati, imaju samo zemaljski vid i mali broj uspjeva da se okrene duhovnim vrijednostima i da povjeruje u postojanje paralelnog svijeta. Moja junakinja Krunoslava, razočarala se u stvarnost i ideale tragajući za krunom koju nije dobila. Nadajući se da će otvoriti vrata  raja, otvorila je vrata pakla.

Zar to nije svojevrsni paradoks?

Da, da jeste. I Krunoslava se u mojoj epistolarnoj priči, stalno sukobljava sa svetom racinalim i iracionalnim, želeći da odagna kosmičke tajne i zadobije duhovnu harmoniju. Moja je namjera i bila da napišem antibajku te vrste. Nema tu biografije, sve je fikcija.

Dominantni su ženski likovi, tajnih, zamršenih i nedovoljno jasnih odnosa?

Glavni zaplet se dogadja kada Krunoslava pronalazi pedeset pisama svoje majke Sunčice, a koje je sačuvana baka Vidna,  vidovita žena iz jednog crnogorskog sela. U tim rukopisima, Krunoslava saznaje da njenu porodicu, već sedam kolena po ženskoj liniji prati prokletstvo, zbog greha koje je počinio njen čukun čukundeda. Porodični prsten sa grbom, koji je njenoj majci uzela Vidna, donosi joj nesreću.

Simboličan je i odlomak o koferu boje sunca?

To je kofer majke Sunčice, sa novcem, zlatom i dolarima, koje pronalazi Krunoslava kao studentkinja, na putu za Beograd. Iz svega toga kao i iz pisama, ona saznaje za ljubavnu vezu svoje majke i izvesnog Ivana, njenog oca, sa kojim je provela samo jednu jedinu noć i začela Krunoslavu.

Vaš roman imaće i nastavak?

-Već završavam pisanje druge knjige, a tokom godine završiću i pisanje trećeg dijela, a time ću završiti triologiju, namijenjenu čitaocima, onima koji gledaju svijet drugim očima, kao i ja.

-Pišem lako, svoje opsesije odmah stavljam na papir i pisanje, čini mi se, samo teče. Osjećam olakšanje dok pišem. Kosmopolita sam i težim za otkrivanjem metafizičkih istina. Svako od nas treba da nastoji da otvori svoje unutrašnje duhovno oko i to je razlog što pišem i to je moja glavna spisateljska poruka – kaže Katarina Sarić.

DRAGAN STODIĆ

Slične vesti