2.9 C
Belgrade
02/12/2022
intervju region vizuelne umetnosti

INTERVJU: Dragan Mijač – Brile, slikar iz Budve

BUDVA SLIKAR BRILE DRAGAN MIJAC  012SLIKA MASTILOM OD HOBOTNICE

BUDVA – Dragan Mijač – Brile, slikar, završio je Fakultet likovne umjetnosti u Beogradu 1989. godine u klasi profesora i poznatog umjetnika Svetomira Arsića – Basare. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1990. godine, a za svoj rad, dobitnik je više nagrada za slikarstvo. Osnivač je Likovne kolonije „Buljarica Art od 1997. godine. Do sada je imao 33 samostalne izložbe i više zajedničkih u zemlji i inostranstvu.

 -Na svoj način posmatram i odslikavam svet koji me okružuje, kroz koji ne želim da prodjem kao usputni prolaznik. Volim potpunu jasnoću i u crtežu i u koloritu. Ne volim kada se nešto gubi, meša – priča Brile, koji voli da slika u tehnici ulje na platnu.

Vašu likovnu poetiku karakteriše iskonski instikt, impulsivnost i snažna ekspresija iz kojih izvire jasna, dječije ogoljena emocija?

-Osećam u sebi svu buru doživljaja mediteranskog mita, s jedne strane obasjanog jarkim suncem, a sa druge, okupanog kišama juga.To je taj kontrast, ta bol koja dotiče knjučna pitanja smisla egzistencije ljudskog bića.

Posebno koristite mastilo od hobotnice?

– U vreme sveopšte nestašice, 1992. godine, kada nije bilo ničega u prodavnicama, a posebno slikarskog materijala, književnik Garo Jovanović, moj prijatelj i strastveni ribolovac je često lovio hobotnice i donosio ih. On mi je i predložio da počnem da crtam sa tintom od hobotnice. Prvi, tako da kažem, ogledni crtež sam uradio na papiru za pakovanje – pak-papiru. U početku sam mislio, da će tinta iščeznuti. Međutim, pokazala se kao trajna. Tada nisam imao ni četkice. Koristio sam pera od galebova, trsku i morski sunđer

Kažu, Vaša cela galerija miriše na more?

– Mastilo je zapravo boja koju ribari izvade iz hobotnice kada je ulove. Ta boja njoj služi za kamuflažu. Ribari me se sete i donesu mi boju da slikam. To je za mene poseban ritual, na svojim platnima ovekovečujem ne samo osnovni motiv, nego i život hobotnice i more.

Osnivač ste Grupe „5+”, koja je stvarala u periodu od 1987. do 1990. i Međunarodne likovne kolonije „Buljarica Art” koja traje već 17 godina?

– Put umetnosti je uvek put u nedogled, nema kraja. Moje kolege koje kažu da su našli sebe, i da je to to – mislim da lažu sebe i druge. Pikaso je postao svetski poznat po kubizmu, ali nije stao na tome, nego je nastavio dalje da istražuje, i to je radio do smrti. Uvek je bio drugačiji, nikada se nije ponavljao, i zato je bio tako velik. Nema ozbiljnog umjetnika koji se do smrti nije menjao, i koji se nije okušao u različitim žanrovima, tehnikama, granama umetnosti.

Briletovim likama su impresionirani i najprobirljiviji ljubitelji umetnosti. Reditelj Emir Kusturica snimio je film o tome kako Dragan Mijač-Brile slika neobičnim “živim” mastilom.

DRAGAN STODIĆ

Slične vesti