3.6 C
Belgrade
04/12/2022
Bosna i Hercegovina vesti

Internacionalni dan animacije

Povodom Internacionalnog dana animacije, koji se obilježava 28. oktobra 2012. godine, Udruženje za art i vizuelno komunikacijske vještine PIXEL i ASIFA BiH (Association Internationale du Film D’ Animation) organizuju projekcije animiranih filmova u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Tako će se u dvosatnom programu prikazati filmovi iz Egipta, Kine, Brazila, Kolumbije, Atlante, Kolorada, Poljske i  Rusije, i to:

 27. oktobra –  Tuzla,  Dom Mladih Palma,  20:00h,

3. novembra – Mostar, OKC Abrašević u 20:00h

4.novembar – Sarajevo,  Art kino Kriterionu, 20:00h

6.novembra-Istočno Sarajevo, Kulturni Centar Istočno Novo Sarajevo,  20:00h.

 Nakon projekcija biće upriličen koncert grupe Paranoid Android.

 Pored projekcija za naše najmlađe biće organizovana i radionica u kojoj će osnovci učiti tehnike animacije, a od čijih će radova biti napravljen kratki animirani film.  Radionica će se održati na dan projekcije  4. novembar 2012. godine u Sarajevu, u Art kinu Kriterion, s početkom od 16:00h. Za najmlađu publiku, u ponedjeljak, 05. novembra, u saradnji sa Osnovnom školom «Isak Samokovlija», organizovat ćemo premijerno prikazivanje animiranih filmova.

 Cilj manifestacije je isključivo promocija animacije i praćenje svjetskih tokova u ovoj sferi umjetnosti. Ulaz na projekcije i na koncert je slobodan za sve zainteresovane posjetitelje.

 Link za video najavu «Svjetskog dana animacije»: http://youtu.be/W0vcH7WgNAw

 INFO:

 Udruženje za art i vizualno komunikacijske vještine PIXEL je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koja se u okviru svoje djelatnosi bavi temama kulture, umjetnosti, animacije, te dizajna. Kroz svoj rad obrađuje aktuelne društveno  odgovorne teme i nastoji iste približiti široj javnosti.

 ASIFA BIH je dio svjetske mreže animatora ASIFA (Association Internationale du Film D’ Animation)  koje postoji od 1957. godine. U svojih 55 godina postojanja izrasla je u udruženje koje broji 57 država i preko 5 000 članova širom svijeta. Pored brojnih aktivnosti, ovo udruženje svake godine slavi i Internacionalni dan animacije. Na taj dan sve države članice razmjenjuju svoje programe animiranih filmskih ostvarenja nastalih u protekloj godini i prikazuju program prikupljen sa svih krajeva svijeta.

Slične vesti