19.2 C
Belgrade
29/05/2023
Bosna i Hercegovina region vesti

Internacionalni dan animacije 2012

Povodom Internacionalnog dana animacije, koji se obilježava 28. oktobra 2012. godine, Udruženje za art i vizuelno komunikacijske vještine PIXEL i ASIFA BiH (Association Internationale du Film D’ Animation) organizuju projekcije animiranih filmova za odrasle u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Tako će se u dvosatnom programu prikazati filmovi iz Egipta, Kine, Brazila, Kolumbije, Atlante, Kolorada, Poljske i  Rusije, i to u Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

U Sarajevu projekcije će biti prikazane 4. novembra u Art kinu Kriterion u 20:00 sati.

Izjava organizatora (Aida Kosović): “Animirani filmovi našeg programa uglavnom obrađuju svakodnevnicu jedne zemlje. Tako da u dva sata programa imate priliku vidjet kako se u Kini dvije vlasnice restorana otimaju za gladne mušterije, kako se svađaju Egipćani i Egipćanke u saobraćaju ili da uživate u animiranoj interpretaciji emocija iz Poljske. Svaka država nosi neku svoju zanimljivu priču, koja uvjek ima i zanimljiv prevrat.”

Pored projekcija za naše najmlađe biće organizovana i radionica u kojoj će osnovci učiti tehnike animacije, a od čijih će radova biti napravljen kratki animirani film.  Radionica će se održati na dan projekcije  4. novembar 2012. godine u Sarajevu, u Art kinu Kriterion, s početkom od 16:00h. Za najmlađu publiku, u ponedjeljak, 05. novembra, u saradnji sa Osnovnom školom «Isak Samokovlija», organizovat ćemo premijerno prikazivanje animiranih filmova.

Cilj manifestacije je isključivo promocija animacije i praćenje svjetskih tokova u ovoj sferi umjetnosti.

Ulaz na projekcije je slobodan za sve zainteresovane posjetitelje.

 Više informacija možete naći na našoj facebook stranici: PIXEL NGO i ASIFA BIH

 Link za video najavu «Svjetskog dana animacije»: http://youtu.be/W0vcH7WgNAw

 INFO:

 Udruženje za art i vizualno komunikacijske vještine PIXEL je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koja se u okviru svoje djelatnosi bavi temama kulture, umjetnosti, animacije, te dizajna. Kroz svoj rad obrađuje aktuelne društveno  odgovorne teme i nastoji iste približiti široj javnosti.

 ASIFA BIH je dio svjetske mreže animatora ASIFA (Association Internationale du Film D’ Animation)  koje postoji od 1957. godine. U svojih 55 godina postojanja izrasla je u udruženje koje broji 57 država i preko 5 000 članova širom svijeta. Pored brojnih aktivnosti, ovo udruženje svake godine slavi i Internacionalni dan animacije. Na taj dan sve države članice razmjenjuju svoje programe animiranih filmskih ostvarenja nastalih u protekloj godini i prikazuju program prikupljen sa svih krajeva svijeta.

Slične vesti