17.7 C
Belgrade
31/05/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

‘’Indexi i prijatelji’’ povodom 50 godina od osnivanja

Sarajevo – Pola vijeka je od osnivanja najdugovječnije i jedne od najznačajnjih ex-jugoslavenskih i bosansko-hercegovačkih rok grupa, što će se 23. novembra obilježiti koncertnim spektaklom „Indexi i prijatelji“ u Skenderiji. 
Grupa „Indexi“, koja se ubraja u pionire muzičke scene bivše Jugoslavije, osnovana je 1962. godine u Sarajevu. Osnivači su ritam gitarista Ismet Nuno Arnautalić i bas gitarista Šefko Akšamija, uz solo gitaristu Slobodana Misaljevića, klavijaturistu Đorđa Uzelca i bubnjara Nedima Hadžihasanovića. Šefko i Nuno dogovorili su se da osnuju grupu, a taj dogovor pao je na ulici u blizini Ekonomskog fakulteta. Kako su te godine svi upisali fakultet, momci su dalili i logičan naziv pa su nastali kultni „Indexi“.
U početku su svirali instrumentalnu muziku i obrade svjetskih hitova grupa kao što su „The Shadows“ i „The Kinks“, kada je s njima na tadašnjim igrankama u kultnoj „Slozi“ povremeno nastupao i pjevač te slikar Alija Hafizović Haf.
Prva promjena desila se godinu poslije, kada je, umjesto Hadžihasanovića, za bubnjeve došao Đorđe Kisić. Godine 1964. u grupu je stigao Davorin Popović, koji je vrlo brzo postao sinonim za „Indexe“. Samo godinu kasnije prvobitnu postavu napustili su Misaljević, Akšamija i Uzelac, a iz grupe „Lutalice“ stigli su gitarist Slobodan Bodo Kovačević i basista Fadil Redžić.
„Indexi“ su imali odlučujući utjecaj na zbivanja na muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine, jer su počeli snimati autorske kompozicije i tako zauvijek prekinuli sa praksom pjevanja numera inozemnih grupa.
Kao historijski datum kultne grupe izdvaja se 15. januar 1969., kada je započelo snimanje „Plime“, za koju je tekst napisao Kornelije Kovač, a muziku uradio Bodo Kovačević.
Kroz grupu su u pet decenija prodefilirali brojni članovi, među kojima Ranko Rihtman, Đorđe Novković, Vlado Pravdić, Miroslav Šaranović, Enco Lesić… No, niko ne može reći njihov tačan broj.

Širok je opus u stvaralaštvu „Indexa“, koji su tokom postojanja objavili dva studijska albuma, 27 singl ploča te 12 kompilacijskih albuma.

„Indexi“ će se dugo pamtiti. Njihove kolege, kritičari, kao i veliki muzički znalci, ističu da je ovo grupa koja nema nikakvu mrlju u karijeri, jedini sastav kojem svi skidaju kapu, a ono što su „Indexi“ ostavili, slušat će još mnoge generacije poslije nas.
Smrt Davorina Popovića u junu 2001. godine označila je i prestanak rada. Tri godine poslije, u martu, umro je Slobodan Bodo Kovačević, a potom je 2005. otišao i bubnjar Đorđe Kisić.
Među živima više nisu ni Nedim Hadžihasanović, Ševko Akšamija, Đorđe Novković i Miroslav Maraus.

Ambiciozni album „Modra rijeka“ na stihove pjesnika Maka Dizdara iz zbirki „Kameni spavač“ i „Modra rijeka“ „Indexi“ su objavili 1978. godine. LP su producirali Nikola Borota Radovan i „Indexi“, a kao gosti su svirali Tihomir Pop Asanović i Ranko Rihtman. Stihove je recitirao glumac Fabijan Šovagović, a omot ploče uradio je slikar Mersad Berber. „Modra rijeka“ poslije je nagrađena Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.

Davorin Popović otpjevao je obradu sevdalinke „Voljelo se dvoje mladih“ za film „Kuduz“, za koji je muziku radio Goran Bregović. Numera je 1989. godine pod imenom „Žute dunje“ objavljena na ploči „Kuduz“ za film reditelja Ademira Kenovića.

Uporedo sa muzičkom, neki članovi „Indexa“ ostvarili su karijere i na drugim poljima. Bodo Kovačević diplomirao je na arhitekturi, a njegova slikarska djela veoma su cijenjena. Fadil Redžić upisao je Prirodno-matematički fakultet, koji je napustio na četvrtoj godini, te je potom diplomirao na Muzičkoj akademiji. Nuno Arnautalić diplomirao je psihologiju, a smatra se ocem zabavne muzike u BiH. Davorin Popović studirao je na Fakultetu političkih nauka, a može se reći da je bio uspješan ugostitelj, jer je njegov kafić „Davorin“ na Marindvoru godinama bio jedno od omiljenih okupljališta u Sarajevu.

 

Slične vesti