25.1 C
Belgrade
08/06/2023
rezultati konkursa Srbija vesti

‘’Inatom protiv šejtana’’ Ajtena Redžović pobijedila na konkursu Narodne biblioteke ‘’Dositej Obradović’’ u Novom Pazaru

Narodna biblioeka ''Dositej Obradović''-- Novi Pazar   Novi Pazar – 14. decembra, na Dan bibliotekara, saopšteno je ime pobjednice ovogodišnjeg konkursa za objavljivanje prve knjige koji je raspisala Narodna biblioteka “Dositej Obradović” u Novom Pazaru.

   Žiri u sastavu: Milisav Savić, Enes Dazdarević i Šaban Šarenkapić, od pet pristiglih rukopisa odabrao rukopis sastavljen od devet priča provokativnog naslova ‘’Inatom protiv šejtana’’, autorice Ajtene Redžović. U svom pisanom prvijencu Ajtena se bavi najvećim zlom savremenog doba i Novog Pazara, narkomanijom.

   Žiri u svom obrazloženju između ostalog je naveo: “Sve ove priče locirane su u novopazarski i sandžački kraj, prepoznatljiva su mjesta na kojima se skupljaju drogeraši ili pojavljuju dileri, “drogeraški jezik” kojim likovi komuniciraju obojen je novopazarskim dijalektom, ali ove priče bi se mogle događati u bilo kojem gradu naše zemlje i svijeta… Droga je po autorki Ajteni Redžović, univerzalno zlo koje najviše napada mladi svijet. Ono je zavodljivo, pokazuje rajsko i anđeosko lice, a u stvari svog poklonika ili svoju žrtvu vodi do devetog kruga pakla, do samog dna. Iz tog pakla, koji je Redžovićeva vrlo uvjerljivo, u danteovskim bojama opisala, nije lako izaći…”

   Pobjednica konkursa Ajtena Redžović je izrazila zadovoljstvo što je žiri njen rad prepoznao kao najbolji i pronašao poruku koju je ona željela da prenese mladima.

Ajtena Redžović   – Na ovom djelu sam temeljno radila tri godine, osluškivala sam probleme svojih vršnjaka, i sve to prenosila na papir, od čega je kasnije nastala knjiga, kazala je Redžovićeva.

   Već treću godinu Narodna biblioteka “Dositej Obradović” uspješno je organizovala Konkurs za objavljivanje prve knjige koji je bio otvoren od maja do 1. decembra 2011. godine. Pravo učešće na konkursu su imali pisci iz Novog Pazara sa neobjavljenim rukopisom poezije, proze, esejistike ili dramskim i međužanrovskim radovima.

   Ajtenina knjiga će biti objavljena početkom 2012. godine u izdanju Narodne biblioteke “Dositej Obradović” u Novom Pazaru, kao treća u nizu zavičajnih autora koji su na početku svojih spisateljskih karijera.

Slične vesti