-1.5 C
Belgrade
09/02/2023
izložbe Srbija vizuelne umetnosti

„In Gogh“ i „Kad sveci marširaju“

Kulturni centar Gornji Milanovac i Muzej rudničko-takovskog kraja predstaviće u utorak 3. jula od 19 sati u Galeriji Muzeja izložbu polaznika likovne radionice „In Gogh“ i izložbu ikona „Kad sveci marširaju„, autorke Ivane Jovičić.

el._pozivnica_1Reč je o mladoj i talentovanoj umetnici iz Gornjeg Milanovca, koja je Umetničku školu završila u Užicu, a diplomu slikar-konzervator-restaurator stekla na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu. Ikonopisom se bavi od 2004. godine, a trenutno radi kao honorarni profesor slikarstva i ikonopisa u Kulturnom centru “Full art” u Čačku.

Na izložbi u Galeriji Muzeja Ivana će predstaviti ikone stvarane poslednjih godine. „Osvrćući se na kanon u onoj meri koliko je to i neophodno, ona uglavnom koristi vizantijske predloške, koje nekada kombinuje dok ne ostvari izraz koji je veran zadatoj ikonografskoj temi, ali i njenoj osobenoj, ličnoj umetničkoj težnji“.

Za razliku od izložbe „Kad sveci marširaju„, godišnja izložba „In Gogh„-a predstaviće deo stvaralaštva četrdesetak polaznika likovne radionice Kulturnog centra. Postavka obuhvata osamdesetak radova stvaranih različitim slikarskim tehnikama, kao i trodimenzionalne radove u terakoti, koje potpisuju mališani uzrasta od 4 do 12 godina.

Inače, program radionice, osim rada sa klasičnim materijalima, podrazumeva i rad sa materijalima koji ne ulaze u planove časova likovne kulture. U radionici deca slikaju i na starim cipelama, prave portrete i maske u tehnici papir mašea, prave skulpture od delova starih i polomljenih igračaka, tkanice i lutke оd papirа, а slikaju i po svojim licima…

Slične vesti