2.1 C
Belgrade
03/02/2023
izložbe rezultati konkursa Srbija

Nagrađeni učesnici II bijenala akvarela malog formata

Galerija SKC Novi Beograd
27. april – 9. maj, 2011.

Otvaranje izložbe : sreda, 27. april u 19 : 00

Nakon uspeha prvog Bijenala, galerija je ponovo organizovala izložbu koja je specifična po formatu i insistiranju na  izvornosti  tehnike. Nesumnjivo,  da je akvarel jedna od najlepših i najzahtevnijih klasičnih tehnika u pogledu realizacije umetničke imaginacije. Nijedna druga  ne dopušta belinu  podloge a da istovremeno,  slika  isijava boju, svetlost i energiju. Tanki transparentni premazi na papiru  boji daju luminoznost i teksturu. Svi ovi zahtevi su izazov umetnicima koji se rado bave ovom tehnikom.

Akvarel  malog formata kao posebno umetničko proživljavanje i kroz  različite stilske karakteristike, potvrđuje vrednost osnovne ideje da estetski momenat u današnjem vremenu nije nepovratno izgnan.

Da bi se pokazala sva čarolija palete ove vodene tehnike umetnici su se potrudili da motiv iskažu kroz sazvučje bojenih vrednosti, od apstraktnih do karakterističnih formi, kroz naglašen crtež uz podvučen plastični momenat ili njegovo potpuno gubljenje do maglovitog izražavanja ili kroz uprošćeni kolorit koji zadržava toplu notu.

Pristigli su radovi od 151 umetnika iz svih zemalja regiona od kojih je žiri odabrao 93 autora. Po odluci žirija,  tri najbolja autora na Bijenalu su Vlasta Nikolić, Džoja Ratković Gavela i Dragoslav Husar a pohvale za svoj rad  dobile su Stojanka Đorđić Nikolić, Vesna Moravić Balkanski i Iva Kaličanin.

Ljiljana Subotić,

autor Bijenala

Slične vesti