21.6 C
Belgrade
10/06/2023
rezultati konkursa Srbija

Igor Kolarov dobitnik nagrade Zabavnika

Književnik Igor Kolarov ovogodišnji je dobitnik nagrade „Politikinog zabavnika“ za najbolju knjigu namenjenu deci, za roman „Kuća hiljadu maski“, a priznanje će mu biti uručeno 25. januara u Skupštini grada Beograda.

Novo izdanje romana „Kuća hiljadu maski“ je dvojezično srpsko-norveško izdanje, a objavio ga je studio „Čekić“ u svojoj ediciji „Mali čekić“. U najužem izboru su bile knjige „Avanture Kraljevića Marka“ Branka Stevanovića (Čekić) i „Mračne tajne Ginkove ulice“ Uroša Petrovića (Laguna).

Kolarov je prvi dvostruki dobitnik ovog priznanja od koje se dodeljuje već trideset dve godine. On je 2002. dobio istu nagradu za roman „Agi i Ema“ koji je u međuvremenu doživeo ekranizaciju u režiji Milutina Petrovića.

Kako je nagrađeni pisac rekao Tanjugu, značaj „Politikinog Zabavnika“ za našu kulturu, posebno za književnost za decu, od nemerljive je važnosti pa ga priznanje ovog nedeljnika obavezuje ne samo prema čitaocima, već i prema samoj instituciji kakva je „Zabavnik“.

Žiri koji je radio u sastavu Darko Kocjan, predsednik, Irina Gilić, Timoti Džon Bajford, Boba Skerlić i Petar Milatović doneo je odluku većinom glasova (3:2). Član žirija Petar Milatović izjavio je Tanjugu da su na kraju žiriranja odlučile nijanse, ali da je razigrana proza Kolarova prevagnula.

„Pisac se uhvatio u koštac sa ozbiljnom temom na originalan način“, kazao je Milatović i objasnio da je glavna junakinja Efi devojčica koja odrasta bez roditelja. „Priča nije sentimentalna nego je prava ozbiljna avantua duha“, dodao je Milatović i objasnio da je knjiga dvojezična pošto je autor koristio u tekstu razglednice koje dobija glavna junakinja iz Norveške pa mu je to dalo ideju da celu priču i prevede na taj jezik.

Prevod su uradile Nevena Ašković i Anita Melvold. Raskošno ilustrovana i opremljena knjiga zasluga je dizajnera Nele Tatalović.

Izvor B92

Slične vesti