4.4 C
Belgrade
01/12/2022
Srbija zemlja

Halilović i Nedeljković predstavljaju Srbiju na festivalu u Francuskoj

Novi Pazar – Književnici Enes Halilović i Živorad Nedeljković predstavljaće Srbiju na eminentnom festivalu ”Živi glasovi Mediterana na Mediteranu” koji će se od 20. do 29. jula ove godine održati na jugu Francuske, u luci Set.

Ova književna manifestacija okupiće više od osamdeset vodećih evropskih pisaca, a njima će se pridružiti brojni glumci i muzičari. Direktorka festivala Majte Valle-Bled u pozivnom pismu piše da je Set mediteranska luka i rodno mjesto Pola Valerija i Žorža Brasana.
Festival je koncipiran tako da oživi cijeli grad te će se brojni umjetnički programi izvoditi na javnim trgovima i mjestima od historijske važnosti. Književnici će čitati u originalu, a francuski glumci će čitati prevode njihovih dijela.

Povodom gostovanja Halilovića i Nedeljkovića u ediciji Sent su objavljeni izabrani stihovi ovih autora, bilingvalno. Halilovićeva knjiga nosi naziv „Lomača“, a Nedeljkovićeva „Nadmoć metafore“.
Nastup Halilovića i Nedeljkovića u Francuskoj podržalo je i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a prevod Halilovićeve knjige na francuski jezik podržala je Bošnjačka zajednica kulture Preporod iz Sarajeva.

Festival „Živi glasovi Mediterana na Mediteranu“ u francuskom Setu spada u red najznačajnih smotri na kulturnoj mapi Evrope.

Slične vesti