2.9 C
Belgrade
02/12/2022
kritika kutak za mlade

Gruja Petković: “Slovo o Desanki”, najvećoj srpskoj pesnikinji

LESKOVAC – Udruženje pisaca Leskovac objavilo je knjigu “Slovo o Desanki” poznatog leskovačkog profesora srpskg jezika i pisca Gruje Petkovića namenjenu, pre svega, učenicima, a u posebnom poglavlju Petković piše o poseti Desanke Maksimović najbolje srpske pesnikinje, gradu na obalama reke Veternice.
-Monografsko delo Gruje Petkovića pruža čitaocima na pregledan način vrednost stvaralaškog opusa naše poetese i to primereno čitaocu osnovnoškolskog doba – zapisao je u recenziji prof. dr Tihomir Petrović, redovni profesor Učiteljskog fakulteta u Somboru.
Profesor dr Dušan Janjić primećuje da je knjiga “Slovo o Desanki” pisana lakim, čitkim stilom i ilustrovana, pre svega, stihovima naše velike pesnikinje, što je osnovni predmet piščeve analize.
Gruja Petković je rođen u Lapotincu, u bojničkoj opštini. Završio je učiteljsku, višu pedagošku i filološki fakultet. Pored rada u nastavi, pisao je pesme i priče za decu i odrasle. Objavljivao je u dečjim novinama, časopisu Zmaj i Politici za decu, a za odrasle u časopisima Naše stvaranje, Osvit i Pomak. Deset godina sa velikim uspehom uređivao je opštinski dečji list Pionir.
Petković je autor monografija “Sveti Sava – prvi srpski učitelj” (2002) i “Knjiga o Vuku” (2004). Nagrađivane su mu priče za decu u Tik-taku i poema Krvavi pir u Prosvetnom pregledu (1983). Danas živi u Leskovcu.
-Osnovna škola “Desanka Maksimović” u Gdelici, nedaleko od Leskovca, jedna je od dvadesetak škola koje nose ime velike pesnikinje – podseća pisac najavljujući nove knjige o poznatim srpskim stvaraocima.
Danilo Kocić

Slične vesti