2.2 C
Belgrade
09/02/2023
pozorište region Srbija

Gostovanje pozorišta PATOS iz Smedereva na trećem dečjem festivalu ZajeČAR

U pozorištu Zoran Radmilović u Zaječaru u okviru trećeg dečjeg festivala ZajeČAR u  sredu 18. Maj 2011. od 19:00č pozorište Patos  iz Smedereva igra predstavu „PLASTIČNE BAŠTE“ Režija: Salvatore Tramaćere. Teatar Koreja (Leće-Italija)/ PATOS Smederevo.

Posle treća nagrade dečjeg žirija na 9. festivalu „Zvezdarište“ predstava „Plastične bašte“ pozorišta PATOS iz Smedereva i Teatra Koreja iz Leća, biće izvedena na trećem dečijem festivalu „ZajeČAR“, 18. maja. Na sceni Pozorišta timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru „Plastične bašte“ nastupiće u zvaničnoj konkurenciji za nagradu festivala.

Pored ove srpsko-italijanske koprodukcije, koja je do sada pobrala nagrade na svim festivalima na kojima je nastupila, učestvovaće i Dečije pozorište iz Subotice sa predstavom „Pao s kruške“, Pozorište lutaka Niš sa predstavom „Ptice“, Teatar „Puls“ iz Lazarevca sa predstavom „Crno jagnje“ i naravno grad domaćin, Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“.

U predstavi „Plastične bašte“, u režiji Salvatorea Tramaćerea, igraju Ana Pašti/Ina Marić, Anđelka Vulić i Miljan Guberinić.

Iako „Plastične bašte“, kao što i piše u samom programu predstave, imaju veliki vizuelni uticaj i moć da impresioniraju i one koji više nisu deca i od ovog nastupa očekujemo samo da publika, deca koja budu gledala tu predstavu uživaju u fantaziji i mašti koju će im prirediti na sceni naši glumci Ina, Anđa i Miljan. Neka ih i samo aplauzima nagrade za to, biće nam dovoljno. Mnogi glumci su rekli da su deca najzahtevnija publika i da ih je teško prevariti. Oni uvek znaju da prepoznaju iskrenost i privrženost, reaguju samo na prave stvari i gotovo uvek „provale“ laž i neiskrenost  – kaže organizator predstave Marija Aničić i dodaje: a eto, mi smo na „Zvezdarištu“ uspeli da zadobijemo njihovo poverenje i da nas još i nagrade za to. Zato je taj uspeh još slađi, pored činjenice da je na tom festivalu pozorišta za decu i mlade na kojem je izvedeno 17 predstava iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Italije, Slovenije i Crne Gore, od tog broj 14 predstava u takmičarskoj konkurenciji, a nagrade su praktično podeljene između šest predstava, među kojima su se našle i naše „Plastične bašte“..

Predstava „Plastične bašte“ nastala je u koprodukciji „Teatra Koreja“ iz Leća i PATOS-a. Pod nazivom „Giardini di plastica“ ovaj komad nalazi se na repertoaru pomenutog italijanskog teatrsa više od deset godina, dok domaće izvođenje beleži drugu sezonu.

U predstavi koju je u Smederevu režirao Salvatore Tramacere igraju Ana Pašti, Anđelka Vulić i Miljan Guberinić.

PLASTIČNE BAŠTE
Režija: Salvatore Tramaćere
Saradnici: Mariarozaria Ponceta, Antonela Jalorenci
Igraju: Ana Pašti, Anđelka Vulić i Miljan Guberinić
Dizajn svetla: Anđelo Pićini
Tehničar svetla: Zoran Ivanović
Tehničar tona: Vladimir Rapajić/Nenad Đorđević
Izrada rekvizita: Novica Tominjak
Organizatori: Frančeska Vetrano, Marija Aničić
Koprodukcija: Teatro Koreja Leće / Italija i Centar za kulturu Smederevo / Srbija
Producenti: Laura Skorano, Dragoljub Martić
Sezona 2009/2010.
Pokrovitelj predstave: Grad Smederevo

Predstava je do sada igrana na 13. Pozivnom festivalu autorskih projekata „Trema art fest 2010“ u Rumi u okviru glavnog festivalskog programa, gde je dobila plaketu za upotrebu scenskih elemenata. Miljan Guberinić dobio je nagradu za glumačko ostvarenje večeri.

Na 6. Međunarodnom multimedijalnom festivalu „PATOSOFFIRANJE“ u Smederevu predstava je dobila gran pri, a učestvovala je i na Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Tvrđava teatar“.

 

 

Slične vesti