12.6 C
Belgrade
25/03/2023
Srbija vesti

Gospodar nikako da dođe

Petak 29. april u 20č.

Večernja scena

Prema tekstu romanopisca, pripovedača i dramskog pisca Miodraga Lukića, ujedno i osnivača srpsko – švajcarskog pozorišta „Duga“, komad „Gospodar nikako da dođe“ postavio je na scenu čačanski glumac Baćko Bukumirović sa glumcima neformalne pozorišne trupe „Otpisani“.

Ova predstava demistifikuje metode globalnog projekta pod nazivom „New age“ ili „Novo doba“, kroz autentične događaje i odnose na političkoj i društvenoj sceni u Srbiji. Radnja ove predstave smeštena je u prostorije „ministarstva za odnose sa Gospodarom“. Ovom kancelarijom upravlja ministar za odnose sa Gospodarom – Peko Poltron, koji je u stalnom kontaktu sa državnim sekretarom – Rikom Uvlakušom. U ovoj kancelariji pojavljuju se likovi: sekretarica Dala Vazdan, direktorka nevladine organizacije za zaštitu srbomrzaca Sonja Sačekuša i kolporter koji povezuje ministarstvo sa srpskim narodom.

Da je ova drama satira koja satire, potvrđuju i reči autora, Miodraga Lukića: „Ovo nije ni komedija ni tragedija, ni drama ni parodija, već najcrnja zbilja, kojoj moramo da se nasmejemo, jer kada bi je shvatili sasvim ozbiljno, zamuknuo bi smeh među nama za narednih dvesta godina…“

Drama „Gospodar nikako da dođe“ je prvobitno bila namenjena za izvođenje u srpsko-švajcarskom pozorištu „Duga“, ali se zbog provokativnog sadržaja igra samo na mestima gde postoje dovoljno hrabri umetnici.

Glumci trupe „Otpisani“, vode se rečenicom: „Sve nam možete oduzeti, ali dušu nikad!“, i ističu da svi koji se bave pozorištem moraju biti društveno angažovani.

Igraju:
Baćko Bukumirović, Ana Vladisavljević,

Aleksa Ilić, Ana Milinković i Ivana Nedović
Režija: Baćko Bukumirović
Autor muzike: Rastko Radičević
Scenografija: Vlade Šutić
Dekor: Ana Nedeljković
Rasveta: Vojkan Petrović
Ton: Nedeljko Vučićević
Produkcija: Pozorište „Otpisani“

Ulaz slobodan.

Slične vesti