2.2 C
Belgrade
09/02/2023
region rezultati konkursa

Gordana Smuđa dobitnik nagrade Mladi Dis

Žiri Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ za nagradu „Mladi Dis“, koji je radio u sastavu Sonja Veselinović, predsednik, Petar Matović i Saša Stojanović, između 33 prispela rukopisa na konkurs za prvu pesničku zbirku većinom glasova najboljim je proglasio rad pod šifrom „Sonata“. U užem izboru našli su se još rukopisi potpisani šiframa „Mlinar“, „Centrifugalni igrač“, „Malenkovićev osmeh“ i „12“.

Autor rukopisa pod šifrom Sonata je Gordana Smuđa, rođena je 1982. godine u Beogradu, gde je 2005. godine završila master studije Dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti. Od 2004. do 2009. godine pohađala je veći broj stručnih kurseva u zemlji i inostranstvu, na kojima se usavršavala u oblastima dokumentarnog filma, etike i estetike filma, istraživačkog novinarstva, marketinga, itd. Gordana je bila stipendista Fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Ministarstva prosvete RS (2005-2006), stipendista Ministarstva obrazovanja i sporta RS (2005-2007), Univerziteta “Dante Alegijeri”, Ređo Kalabrija u Italiji i Italijanskog kulturnog centra u Beogradu (2005). Govori engleski, italijanski, nemački i ruski jezik. Bila je saradnik ili zaposleni u nizu medijskih i marketinških kuća između 1997. i 2011, dramaturg i izvođač više predstava u zemlji i inostranstvu, saradnik časopisa “Marketing Srbija”, “Crta”, “Status”, kao i programski urednik, selektor, PR, producent i direktor kreativnih kampanja Festivala dugometražnog dokumentarnog filma, Bioskopa “Balkan”, Doma kulture Studentski grad u Beogradu, Kinoteke, Doma omladine… Autor je većeg broja pozornišnih i radio drama, scenarija, eseja i teorijskih radova o filmu i pozorištu. Do sada je objavljivala poeziju i kratke priče na internet sajtovima, u elektronskom časopisu “Treći trg”, BELEF publikaciji “Novi poredak teksta” (2007)…

Nagrada Mladi Dis Gordani Smuđi biće uručena 26. maja u Čačku na svečanosti ispred Disovog spomenika. Nagrađeni rukopis Gradske biblioteka štampaće do kraja godine kao tridesetu knjigu u ediciji „Tokovi“.

Nagrada za esej o Disu

Žiri 48. Disovog proleća za esej o Disu u sastavu: Ana Gvozdenović, Aleksandra Đurić i mr Milan Aleksić, predsednik dodelio je prvu nagraduLidiji Dizdar.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Banjaluci 2008. godine, na odseku Srpski jezik i književnost. Radila u banjalučkoj Gimnaziji od septembra 2008. godine, kao profesor srpskog jezika u nacionalnom programu, a uskoro zatim i u programu Međunarodne mature (IB). Od februara 2010. radi i kao koordinator IB programa, da bi od septembra 2010. potpuno prešla na mesto IB koordinatora, napustivši mesto u nastavi. Živi i radi u Banja Luci.

Za svoj diplomski rad, na temu „Princip prstenaste kompozicije i njegova semantizacija u poeziji Vladislava Petkovića Disa“ dobila je Brankovu nagradu Matice srpske. Rad koji je poslala na Konkurs za esej o Disu 48. Disovog proleća je prerađena i skraćena verzija tog diplomskog rada.

Autorki eseja će nagrada biti uručena u četvrtak, 26. maja 2011. godine na svečanosti isppred Disovog spomenika.

Slične vesti