4.7 C
Belgrade
27/11/2022
polemika u hdp polemike region

Goran Milaković: Pet brojeva protiv svega što sam vidio i čuo

(pismo protiv laži i funkcionera)

Prvo, Velimir Visković nije Miljenka Jergovića nazvao ni reafirmatorom ni rehabilitatorom, ni apologotem, ni pristašom, simpatizerom ili dopisnim članom četničkog pokreta. Velimir Visković je Miljenka Jergovića nazvao četnikom, točnije četnikom-početnikom, da mu se rimuje.

Drugo, to je svinjska laž.

Treće, to zna i Velimir Visković, pa uzalud sebe uvjerava da je s nekim u polemici, a polemike ne može biti jer, da bi je bilo, suprotno onome kako to vide mediji i u što se uvjerava Velimir Visković, moraju se dvije strane oko nečega ne slagati, a ovdje se i Velimir Visković i Miljenko Jergović i cijela Uprava HDP-a i svi, osim možda Andrije Hebranga, slažu da Miljenko Jergović nije četnik.

Četvrto, o čemu se tu onda, u kurac, radi?

Četvrto a, Miljenko Jergović nije četnik, ali drugi pisci u ovoj zemlji ne vole kad su stvari bez presedana, jer onda moraju sami smisliti presedan, moraju sami i svaki za sebe misliti. To ide teško, pa makar Miljenko Jergović bio četnik. Potpuno autistični stav Upravnog odbora HDP-a prema ovom slučaju bez presedana, i još ona rečenica da je ostavka Ivana Lovrenovića pritisak na njih da arbitriraju, dakle, da misle, i da oni to neće, jer nisu ni do sada, potvrđuju ovo rašireno uvjerenje. To je njima stres i ne bi oni.

Četvrto be, Velimir Visković je Miljenku Jergoviću dao književnu nagradu za roman „Dvori od oraha“. Glasao je, pljeskao je, nije pisao izdvojeno mišljenje, nego se nevidno zabrinut i emfatičan zbog opravdanja reafirmacije četništva u Srbiji smiješio nad knjigom u kojoj Jergović o Draži Mihailoviću piše upravo ono što šest godina kasnije govori u notornom intervjuu Vremenu i isto ono što će, prema tome, sa šest godina zakašnjenja razdjevičiti Velimira Viskovića tako da će pisca počastiti čak drugim mjestom na ljestvici svojih velikih životnih zabluda (dvije, zasad). Jergović u intervjuu još priznaje da mu je čudno kako to s Dražom Mihailovićem u Hrvatskoj nitko nije primijetio. Evo, Velimir Visković je izgleda primijetio punih šest godina nakon što je pročitao. Prije mu se to nije učinilo, nego je u Feralu složenim mišljenjem o Dvorima pisao: „Još nešto ćemo ubrzo, već u samom početku čitanja primijetiti: da se roman zasniva na obrnutom kronološkom poretku. Započinje kronološki završnom epizodom (ludilom i, pretpostavljamo, fizičkim krajem starice), ali ta epizoda nema klasičnu proleptičku funkciju s kojom se često susrećemo i u književnosti i na filmu, kad nakon kronološki finalne epizode u normalnom kronološkom poretku pratimo događaje koji su prethodili.“ Sve liberalno i fantastično, pri čemu je pobrkao analepsu i prolepsu, što mu je u sljedećem broju Ferala tumačio Dean Duda..

Četvrto ce,  Velimir Visković je, dakle, ili toliko glup da mu je trebalo ili šest godina, ili dok mu pisac ne kaže da ga je zajebao, ili dok ne nauči razliku između analepse i prolepse, pa da shvati da je Miljenko Jergović četnik ili je, opet, toliko pametan pa je procijenio da će ga u HAZU uzeti i ako laže. Ako su trenutno najmlađeg, Gorana Tribusona, mogli izabrati u šezdesetoj godini života za redovnog člana  u HAZU, zašto ne bi u šezdesetoj mogli i njega, pa da on bude najmlađi akademik? Plus, tu je i prokazivanje kapitalnog četnika, što Tribuson nema. Nije tajna da se ovakav angažman osobito cijeni u Akademiji. Evo, ja mislim da je to možda ono o čemu se ovdje radi, pa moram priznati, pametan je Velimir Visković, u šezdesetoj godini života.

Peto, baš zbog toga što je pametan i što sve od samog početka radi svjesno, i što uopće ne misli da je Miljenko Jergović četnik, nego je frustriran i ambiciozan istovremeno, osuđujem funkcionera Velimira Viskovića na doživotno znojenje u sramoti vlastite kože. To je sve što mu ja mogu, srećom, bit će dovoljno.

S ničime,

Goran Milaković,
sitnež novinarska

Slične vesti