22.2 C
Belgrade
04/06/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

Godišnja nagrada Društva pisaca Bosne i Hercegovine pripala Abdulahu Sidranu

Sarajevo – Godišnja nagrada Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 2011. godinu u kategoriji djela iz oblasti poezije, proze i esejistike pripala je romanu „Otkup sirove kože“ Abdulaha Sidrana, objavljenom u izdanju Službenog glasnika iz Beograda.

Kako je saopšteno danas iz Društva pisaca Bosne i Hercegovine, o spomenutoj nagradi odlučivao je žiri u sastavu Dragoslav Janjić, Muhamed Dželilović i Vojislav Vujanović.

U obrazloženju nagrade ističe se da u osnovi roman „Otkup sirove kože“ jeste hronika porodice Sidran. Storija obuhvata gotovo čitavo jedno stoljeće, budući da je Abdulah Sidran uveo u svoju storiju i svoje neposredne pretke, očevu braću i druge srodnike koji posjeduju legitimno pravo da se nađu u ovoj „hronici“.

Žiri u sastavu Mirsad Bećirbašić, Ranko Pavlović i Šefik Daupović donio je odluku da se Godišnja nagrada Društva pisaca BiH za 2011. godinu u kategoriji djela za djecu i mlade dodijeli knjizi pjesama „Plave fuze“ Zejćira Hasića u izdanju Off-seta iz Tuzle.

Datum svečane dodjele ovih nagrada bit će naknadno utvrđen.

Za Godišnju nagradu upućena su 33 djela, od kojih 13 knjiga poezije, 16 proznih djela, tri djela iz oblasti „književnih studija, portreta, kronika, interpretacija i ogleda“ i jedno obnovljeno izdanje.

Ocjenjuje se također da je Zejćir Hasić ostvario originalnu i nadahnutu knjigu o ljubavi koju poistovjećuje sa čarolijom. Kompozicijski koherentna, ova knjiga na jedinstven način u dječijoj bosanskohercegovačkoj književnosti, djetinjstvo boji u plavo, a u tom plavetnilu emocije pokreću, igraju se, strijepe, i aktere preobražavaju u čarobnjake.

Slične vesti