18 C
Belgrade
23/03/2023
izložbe Srbija

Galerija D. M. Tapi u novom prostoru

tapiGalerija Dragana Maleševića Tapija, koja je donedavno funkcionisala na spratu Čumićevog sokačeta u Beogradu, u decembru je otvorena za javnost u novom, reprezentativnom prostoru, u prizemlju Čumićevog sokačeta (lokal 43). Osim serigrafija i slika rađenih različitim tehnikama, u novootvorenoj galeriji izložene su po prvi put i skulpture koje publika ranije nije imala priliku da vidi.

Galerija je prvi put otvorena za javnost u novembru 2012. godine, povodom desetogodišnjice umetnikove smrti. Nakon pune godine uspešnog rada, umetnikova ćerka i supruga odlučile su da galeriju presele u veći prostor.

Pored umetnikovih dela, posetioci će moći da kupe i dekorativne predmete sa motivima Tapijevih slika, a povodom novogodišnjih i božićnih praznika obezbeđeni su i popusti na određene serigrafije i artikle.

Dragan Malešević Tapi rođen je 1949. godine u Beogradu. U ranoj mladosti je, kao samouk, počeo da se bavi slikarstvom. Smatra se vodećim predstavnikom hiperrealizma u Srbiji i osnivačem magičnog realizma u našoj zemlji. Imao je brojne izložbe u zemlji i inostranstvu, a njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama Džordža Buša, Henrija Kisindžera i mnogih drugih. Časopis Art Newsuvrstio ga je među sedam najboljih hiperrealista sveta. Dragan Malešević Tapi poznat je u domaćoj javnosti i kao mason, a 1990. godine obnovio je Veliku masonsku ložu Jugoslavije. Tapi je preminuo 29. oktobra 2002. godine.

Godine 2010. porodica preminulog slikara pokrenula je niz sudskih sporova sa galerijama u Srbiji i regionu koje su prodavale falsifikate njegovih slika i serigrafija. Na taj način sprečeno je plagiranje umetnikovih dela, a galerija D. M. Tapi pokrenuta je kao jedino mesto gde se uz sertifikat o autentičnosti mogu kupiti i poručiti Tapijeve slike.

Umetnikova porodica – ćerka Jovana i supruga Bojana – planiraju da u budućnosti otvore reprezentativan, muzejski prostor u kome će biti izložena originalna dela koja nisu na prodaju. U međuvremenu će sva ostala dela biti dostupna za prodaju u Galeriji D. M. Tapi.

U prilogu ćete naći fotografije galerije, a sa ovog linka: http://we.tl/am7xNTRmvc možete preuzeti fotografije u rezoluciji za štampu. Za zakazivanje razgovora, intervjua i snimanja, možete kontaktirati direktno sa umetnikovom ćerkom. 

Jovana Malešević: 063/864-88-52

jovana_malesevic@yahoo.com

www.dmtapi.com

Press kontakt:

PR umetnost servis

pr.umetnost@gmail.com

Slične vesti