18.1 C
Belgrade
01/06/2023
nagrađeni radovi region zemlja

Franjo Matanović: Ovo je poruka (treća nagrada časopisa Avlija za najbolju pjesmu 2013.)

Franjo Matanović
Franjo Matanović

Franjo Matanović (F.M. neDostajemiviski) je rođen 1964. godine u Svilaju Donjem (Odžak), Bosna i Hercegovina. Od 1979. u Slavonskom Brodu gdje je završio srednju školu. Od 1992. lutao radeći po Europi i Hrvatskoj. Od 1997. živi u Italiji.  Prva objavljivanja kasnih 80-tih u “Brodolomu” i omladinskom tisku te u zajedničkim zbirkama. U to vrijeme uključen u KOH (književna omladina Hrvatske), koju jedno vrijeme i vodi, i druge književne skupine dok u tvornici (Đ. Đaković) pokreće i uređuje omladinsko glasilo “Cilj”. Po uzoru na ruski “samizdat” pravi knjižice, pod pseudonimom F.M.neDostajemiviski, koje dijeli širom ex Jugoslavije na raznoraznim književnim događanjima na kojima sudjeluje (“Jutro poezije” u Zagrebu, “Poetski maraton” u Sarajevu…). Izbor iz prijeratnih “samoizdaja” objavljen je 2006. godine pod naslovom “Kupite franju”. Od 2008. dobija niz priznanja i nagrada za poezije prevedene na talijanski (između ostalih: nagrada gadonačelnika na međunarodnom natječaju “TRA LE PAROLE E L’INFINITO”, Casoria, 2008, prvo mjesto na VI literarnom natječaju “ANSELMO SPIGA”, San Sperate, 2009, Sardegna, nagrada na natječaju `IL TREBBO’ Riolunato, Modena, 2010, prvo mjesto za neobjavljenu zbirku “Per te Iryna”(“Za tebe Iryna”) Premio Letterario “la Bussola”, Milano, 2011, prvo mjesto autora stranca na natječaju “AMICI SENZA CONFINI”, Rim, 2011, prvo mjesto poezia na stranom jeziku “Parole Rosso Sangue” Alta Valle Brembana, BG, 2012; treće mjesto u sekciji. Europa, Delia – città di Bova Marina, RC, 2013 itd) a pjesme su objavljivane širom Italije po raznim antologijama.

 .

OVO JE PORUKA

1.

ovo je poruka
za vas
koji se nalazite
u boci
i ne vidite
po kakvom moru
uzburkanom
vas bacaju vali
i
ne znam kako da vam
dostavim poruku
jer ste zatvoreni
dobro
predobro
zapečaćeni
u svojoj boci
u svome egoizmu
i ne vidite ni mene
i ne vidite ni druge boce
u istom moru

2.

ovo je poruka
za tebe
koji se nalaziš
u boci
zatvoren
i plivaš po nekim morima
uzburkanim
koja te nose kuda hoće
otvori bocu
jer se otvara samo iznutra
baš kao i ljudsko srce
ne boj se mora
valova
vode ne boj se
ja sam došao
s brodom da te spasim

3.

ovo je poruka
za sve nas koji se
zatvaramo u bocu
i bacamo se u more života
misleći kako smo
sigurni u toj boci
i kako nosimo važnu poruku
negdje na neko važno mjesto

zapravo se inače
treba otvoriti
i ploviti
plivati na obale
istraživati otoke
i morske dubine

Slične vesti

1 comment

Risto 09/03/2014 at 01:27

Drago mi je vidjeti da se moj stari prijatelj nije promijenio u stilu pisanja… Redoslijed, ritam, jasnoca i jakoca poruke ostaje ista… plahovita, jasna i lako protumacljiva… jos mi je draze cuti da se i dalje bavi pisanjem, piskaranjem i slicnim zanimanjima koje ostavljaju poruku za pokoljenja koja ce se iz budicnosti probuditi i procitati ono sto moj prijatelj FM neDostajemiviski izrezbari i ostavi iza sebe.

Tvoj prijatelj iz daleke Kanade, rodom iz Klakara Gornjega, opstina Bosanski Brod… ili kako god da se sada zove… ili priziva…

Comments are closed.