2.9 C
Belgrade
01/02/2023
region

Franjo Frančić-Gde se od kiše sakrivaju leptiri?

Gde se od kiše sakrivaju leptiri?

Prozni zapis iz prizemlja Franje Frančića iz 2011 godine. Govori o ljudima koji se nalaze na samom  dnu,o onima kojima život i sudbina nisu bili naklonjeni,koji često,tonući u alkohol pokušavaju,najčešće uzalud,pobeći od sebe i drugih,od zla koji su sami učinili i od zla koje im je učinjeno.

Antijunak njegove proze je životni marginalac koji se neretko,u potrazi za identitetom,vraća u detinjstvo i u uništeno porodučno gnezdo,a svoj preostali integritet brani društvenom kritičnošću,čak i kada nastavlja tonuti u živo blato svakodnevnice.

Prisutni nihilizam i amoralnost ne samo da se ne mogu skriti,nego,srazmerno potiskivanju,otkrivaju želju za istinskom ljubavlju i nekom višom etičnošću.

Pitanje čiste istine je najčešće pitanje koje,suočeni s nečistim svetom i složenom ljudskom prirodom,sebi postavljaju i autor i njegovi likovi.

Jer se sve u čovekovom životu,ispunjenom samoćom,strahom,nasiljem i smrću,iskazuje privremenim.

A upravo u toj privremenosti,kako Frančić sam kaže,svako poznaje samo sopstveni krug pakla.

 

 

Franjo Frančič je rođen 1958. 

Autor više od 30 knjiga proze, poezije i za odrasle i za decu, radio igara i drama.

Deo svoje mladosti je proveo u popravnom zavodu gde se izučio za galvanizera.

Kasnije je studirao na Višoj školi za socijalne radnike u Ljubljani i uspešno je završio.

Debitovao 1984. knjigom priča »Egotrip« (iako je već 1983. u zborniku »Mlada proza« objavio priču), a 1986. objavio prvi roman »Domovina, bleda mati« koji je prošle godine preveden na nemački pod naslovom »Heimat, bleiche Mutter«, i koji uskoro izlazi u prevodu Ane Ristović, u izdanju Balkanskog književnog glasnika.

Živi u Piranu, po sopstvenom izboru.

Misli da mu je to sudbina iako je rođen u Ljubljani.

Omladinski roman »In drugi« iz 2001. takođe je preveden na nemački godine 2004. pod naslovom »Und andere«. 

Zbirka erotskih priča »Dobro jutro, Charles Bukowski!« nagrađena je 1989. na tečaju za erotsku priču.


Takođe je napisao: “Ne” (priče, 1986), “Mali ratovi” (Male vojne, priče, 1994), “Mržnja” (roman, Sovraštvo 1993), “Škorpionova balada” (roman, 1995), “Ljubavi i mržnje” (roman, Ljubezni in sovraštva 2002) “Klovnovi horizonti” (Klovnova obzorja, pesme, 1990), Začasno osvobojeno ozemlje (pesme, 1992).


Slične vesti