9.6 C
Belgrade
23/03/2023
rezultati konkursa

Franji Petrinoviću nagrada „Stevan Pešić“

NOVI SAD -Književna nagrada „Stevan Pešić“ za ovu godinu dodeljena je piscu Franji Petrinoviću za zbirku priča „Trauma: stečajne legende“, u izdanju novosadske „Adrese“, saopštila je Gradska biblioteka u Novom Sadu.

Odluku o 16. dobitniku tog priznanja, koje zajednički dodeljuju Gradska biblioteka i Mesna zajednica Kovilj, jednoglasno je doneo žiri u sastavu Vladimir Gvozden (predsednik), Nikola Strajnić i Zoran Đerić.

Petrinović (53) se ubraja među istaknute savremene pripovedače, objavio je više romana i zbirki eseja a nagrađena zbirka priča je plod njegovog rada na „nalaženju književnog izraza pomoću kojeg bi progovorio o strahotama aktuelne, ‘stečajne’ stvarnosti“.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija, „Trauma“ je „fenomenologija našeg savremenog zla, ali ne onog koje bi pripadalo velikim pričama i ideologijama, već zla koje je međuljudsko, koje je plod slučajnih susreta i sudara“.

Protagonisti Petrinovićevih priča su obični ljudi, penzionisani nastavnici, pijačni prodavci, vojna lica u penziji, domaćice, krojači i drugi, koji su pre svega „žrtve ljudi koji nemaju ni osećaja ni smisla za sagledavanje naizgled proste činjenice da je drugi čovek isto tako ljudsko biće kao i oni sami“.

Nagrada „Stevan Pešić“ ustanovljena je radi podsticanja razvoja savremene domaće književnosti, u žanrovima koje je zastupao rano preminuli pisac Stevan Pešić (1939-1994) – poezija, esej, putopis, proza i drama.

Dobitniku će nagrada biti uručena 3. decembra u Kovilju, Pešićevom rodnom mestu, u okviru manifestacije „Memorijal Stevana Pešića“.

(Izvor: Tanjug)

Slične vesti