-0.4 C
Belgrade
29/03/2023
fotografija Hrvatska

Fotografski natječaj na temu zime

Rok 31.o1.2012.

Fotoklub Rijeka organizira godišnji natječaj na temu Zime, a u natječaju mogu sudjelovati sve punoljetne osobe.

U svom cikličkom ponavljanju zima nas svaki put iznova angažira da se i fizički i psihološki prilagodimo tom stanju prirode. Pripreme su sveopće i na svim razinam jer svima podjednako dolazi zima… 

Na elementarnoj razini, razini fizičkog održanja, neovisno radi li se o svijetu razumnih bića različito društveno pozicioniranih ili bića koja intuitivo reagiraju, sve se svodi na stvaranje zaliha hrane i zaštite tijela od hladnoće. Znači, cilj je i jednima i drugima premostiti taj godišnji period u ugodi i komforu.  

Kako fenomen zime, hladnoće, studeni vizualizirati kroz fotografsku sliku? Da li poimati ovaj fenomen samo kao godišnje doba i stanja prirode ili opisivati i naša emocionalna stanja? Koje to elemente vizualne pojavnosti treba pretočiti u snimak kako bismo imali predstavu zime ili kako načiniti sliku koja će u promatraču izazvati osjećaj hladnoće? Možda prikazom scena otvorenog prostora ili pak organizirati sliku pomoću atributa i simbola kao dominanti diskurs slike? Dakle, uvijek je iznova pitanje kako taj vizualni svijet ili njegove pojedinosti artikulirati na fotografskoj slici da bi na simboličkoj ili interpretativnoj razini podražavali zimu, hladnoću, studen. Sve je stvar individualnog senzibiliteta. Autori se u istraživanju teme mogu oslanjati na povijesne pravce i stilove, ulaziti i propitivati različite estetske platforme. Sloboda je na svim razinama, od snimateljsko-zanatske do interpretativno stvaralačke, a cilj je za sve isti –  donijeti atmosferu zime, studeni, hladnoće na fotografskoj slici.

Dobro vam svjetlo želim i trajnu toplinu duše za interpretaciju zime.

Borislav Božić, prof.
Studeni, 2011. godine

Organizator godišnjeg natječaja na temu Zime je Fotoklub RIJEKA. Na natječaju  imaju pravo ravnopravno sudjelovati sve punoljetne osobe. Autor, sudionik natječaja, vlastoručnim potpisom na prijavnici potvrđuje autentičnost snimljene fotografije  te   preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija. Obrada fotografije u programima za uređivanje fortografije dopuštena  je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja. Autorsko pravo: autor vlastoručnim potpisom na prijavnici daje suglasnost organizatoru natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije izložbe. Autor treba navesti mjesto i vrijeme nastanka fotografije. Navođenjem mjesta i vremena snimanja daje ozbiljnost i dostojanstvo struci u proučavanju fotografskog stvaralaštva, a i svim drugim stručnjacima u proučavanju ovog prirodnog fenomena. Organizator će koristiti odabrane fotografije s izložbe za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva. Neke od izabranih fotografija bit će tiskane na promotivnom materijalu izložbe, npr. na pozivnici za otvaranje izložbe i pratećih manifestacija, na plakatu ili na informaciji za novinare. Svi spomenuti oblici objava su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Svaki autor čije fotografije bude korištene ili reproducirane u katalogu ili nekoj drugoj publikaciji, dobit će primjerke tih publikacija na adresu koju je naveo u prijavici. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora na tiskanim djelima, bit će u potpunosti poštovana. Izabrane i nagrađene fotografije bit će reproducirane u katalogu, bez plaćanja naknade autorima. Svaki autor koji je uplatio kotizaciju dobit će primjerak kataloga izložbe na adresu koju je naveo u prijavnici. Sve fotografije koje budu izložene ostaju u arhivu Fotokluba Rijeka.

 

Broj fotografija: Svaki autor može prijaviti najviše šest /6/ fotografija.
Tehnologija: digitalna; fotografije se organizatoru šalju isključivo na CD-u ili DVD-u. 
Veličina fotografija: Autor ima slobodu prijave fotografija u dimenzijama koje želi, ali organizator preporučuje maksimalne mjere u rezoluciji 300 dpi.
Tehnika: nema ograničenja;  fotografije mogu biti crno-bijele, monokromne ili u boji.
Kotizacija /plaćanje/: Sudionici natječaja, a članovi su fotokluba RIJEKA uplaćaju  30,00 kn, a svi ostali 60,00 kn na žiroračun Fotokluba Rijeka: Erste banka  2402006-1100135039 (u rubriku Svrha uplate treba upisati natječaj ZIMA, u Pozivu na broj upisati svoj OIB).

 

 

Dokumentacija: 
Svaki autor prilaže:
1. printanu ispunjenu i potpisanu prijavnicu
2. CD ili DVD i na njemu:
• Životopis  u doc formatu
• Do šest (6) fotografija, 300 dpi. u JPG formatu maksimalne kvalitete te istovjetno potpisane i posložene kao na prijavnici. Kod potpisivanja fotografija na CD-u ili DVD-u ne koristiti kvačice na slovima koja to imaju, primjer potpisa:
1. Kresimir Kresic, Vecernja hladnoca (Na prijavnici istim redosljedom upisati fotografije, normalno koristiti kvačice na slovima koja to imaju.)
• Presliku uplatnice
• Ako iz jednog kluba šalje više autora, onda to može biti jedan paket u kojem  svaki autor ima svoj CD ili DVD.
• Na CD-u ili DVD-u treba pisati ime i prezime autora.
• Prijave koje ne budu imale cjelovitu dokumentacija žiri neće razmatrati.

 

Žiri će biti formiran do zaključenja natječaja, a činit će ga afirmirani likovni kritičar, predstavnici Fotokluba Rijeka i Turističke zajednice Rijeka.

Rok za prijave je 31. siječnja  2012. godine (vrijedi datum 31. 01. 2012. na pečatu pošiljke). CD ili DVD treba slati u sigurnosnoj ambalaži kako ne bi došlo do oštećenja tijekom poštanskih manipulacija i transporta do organizatora.

 

Žiriranje: 5. veljače  2012.
Objava rezultata: Rezultati žiriranja bit će objavljeni na dan otvaranja izložbe.
Izložba će biti postavljena u Galeriji Principij, Pod voltun 4,  Rijeka.Otvorenje izložbe je 14. veljače  2012. godine u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače i moći će se razgledati svakim radnim danom od 10 do 13 i od 16 do 19 sati, a subotom od 10 do 13 sati.

 

 

Nagrade:
1. NAGRADA:
Tri puna pansiona za dvije osobe u jednom od riječkih hotela u vremenu održavanja Međunarodne karnevalske povorke Riječkog karnevala (petak, 17.02.2012. navečer do ponedjeljka, 20.02.2012. nakon doručka). Sponzor je Turistička zajednica Rijeka. Prvonagrađeni autor organizatoru ostavlja trideset (30) snimaka Riječkog karnevala u digitalnom obliku.
Dobitnik prve nagrade sam snosi putne troškove.
2. NAGRADA: stativ manfroto, Sponzor Prizma d.o.o. Zagreb
3. NAGRADA: digitalni okvir za fotografije
4. Dvije diplome Fotokluba RIJEKA
5. Tri pohvale Fotokluba RIJEKA

 

Svi nagrađeni i pohvaljeni dobivaju knjigu ARTE MIRACOLOSA, stoljeće fotografije u Rijeci. 

 

Katalog:
Organizator će izraditi katalog u tiskanom obliku. Svi sudionici natječaja imaju pravo na besplatni katalog. Organizator se obavezuje dostaviti ga  svim sudionicima  do kraja veljače 2012. godine.

 

 

Adresa dostave radova:
Fotoklub RIJEKA
Ulica Pod voltun 4
P.P. 63
51000 Rijeka
Hrvatska

 

Slične vesti

1 comment

Fotografski natječaj na temu zime : Mlad Grad | Sremska Mitrovica | Portal mladih Grada Sremska Mitrovica 11/01/2012 at 11:21

[…] Konkursi regiona | Pročitajte vest na sajtu izvora window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); […]

Comments are closed.