5.4 C
Belgrade
29/11/2022
film region rezultati konkursa Srbija

Filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ – nagrađeni filmovi

uhvati-maloNAGRADJENI FILMOVI 2013.

Na 11.filmskom festivalu dodeljeno je 5 plaketa:

Plaketa za najbolji dokumentarac: Muharem, muzika oči života,
režija -Željko Mirković, Niš

Priča o Muharemu, slepom Romskom muzičaru, izbeglici sa Kosova. Kroz životne prilike i neprilike, dok svoju sudbinu ispisuje svirajući po vozovima Balkana, darovitog umetnika nepogrešivo vodi bendžo, muzički instrument sa kojim Muharem komunicira sa svetom. Film o neprestanoj borbi za život. Film o nadi.

Plaketa za najbolji scenario: Na vrhovima točkova,
scenario Branislava Kovačević, Novi Sad

Biti prvak u plesu na svetskim takmičenjima svakako je veliko dostignuće, ali je zadivljujuće ako to ostvarujete iz invalidskih kolica. Kristina Živankić iz Zrenjanina pleše „Na vrhovima točkova“. Nakon saobraćajne nesreće Kristina Živankić iz Zrenjanina ostala je u kolicima. Pre nesreće bila je frizerka u svom salonu. Dve godine posle Kristina je počela ponovo da radi. Frizirala je iz kolica, a 1995. godine postala je predsednica Udruženja paraplegičara Banata.Dvadeset pet godina kasnije Kristina je pronašla način da se opet oseti slobodnom. Upisala se u istoriju. Pre sedam godina ona i njen tadašnji partner Dušan Ramljak postali su prvi plesni par u jugoistočnoj Evropi koji se takmiči u atipičnom plesu, gde je jedan od partnera u kolicima (Wheelchair Dance). Te 2006. godine postali su vicešampioni u šou-densu. Od tada Kristina postiže sjajne rezultate.
„Kad izađem na podijum, imam utisak da klizim po nebu. Osećam se slobodnom, kao da letim. Zaboravim da sam u kolicima. Koliko je snažan taj trenutak…“

Plaketa za najoriginalniji film i za afirmaciju umetnosti: Pobacani pasvordi
scenario i režija: -Siniša Tucić i Narcis Alispahić, Novi Sad

“Pobacani pasvordi” je dokumentarno – eksperimentalni film koji ilustruje poetski svet pesnika Sinise Tucica (u režiji Narcisa Alispahića), njegov unutrasnji dozivljaj sveta,njegove inspiracije,zapazanja o okolini,urbanom okruzenju,tehnoloskom dobu,obicnom zivotu  svakodnevnici. To je vizualizacija tekstualnih metafora , povezivanje reci i slika u novu poetsku celinu koja se logicno radja iz poezije umetnika  kroz pazljivo biranje kadrova,simbola i ambijenta,pracenog autorskom muzikom.ovaj film je koherentan dijalog izmedju prijatelja,slikara i pesnika posvecen novom dobu i  novim mogucnostima izraza.
Na marginama grada,na ruševini i ostatcima stanice za popravku vozova, Siniša Tucić i Narcis Alispahić, pronalazili su  scenografiju za pesme o propadanju tela i životu na internetu,ali i o onome veoma ljudskom i slobodarskom koje ovaj covek poseduje.Ovim filmom, Sinišin izrazito postmodernistički izraz kontrapunktom je  pomeren  ka nadrealnom i postapokalipticnom slikarskom senzibilitetu Narcisa Alispahića.

Plaketa za najautentičniji film: Beogradska sonata,
Gordana Smuđa, Beograd

Film o nedostatku empatije u modernom društvu koji nas uvodi u svet ljudi iz Društva za mentalno nedovoljno razvijene osobe. Iako provode dane pod zemljom, u atomskom skloništu, bez svežeg vazduha i svetlosti, njihova kreativnost i međusobno ophođenje su upravo dobar primer za sve nas.

Plaketa za promociju sporta i proaktivnog života žena sa invaliditetom: Neke devojke su veće od drugih
Anja Kavić, Banja Luka

Svakodnevica iz perspektive mlade devojke koja od rođenja koristi invalidska kolica. Ista kao i sve devojke njenih godina, ali ipak pomalo drugačija, ne zbog svog invaliditeta već zbog načina na koji vidi svet oko sebe

Slične vesti