19.2 C
Belgrade
29/05/2023
film

Filmska muzika

 

 

Soundtrackizvorno prevedena sa Engleskoj jezika znači zvučna traka; tonski zapis muzička pratnja filma,scenskog dela,televizijske serije itd.

Pod tim pojmom najčešće se  podrazumeva muzika  iz filmova .

Filmska muzika nas uvek potseti na omiljeni film i omiljenu scenu iz filma .

Filmska muzika kod gledaoca  budi  razne emocije i udara direktno u srce.

Filmska muzika će odrediti kakav će biti karakter filmskog lika u filmu, kao što je to izvrsno prikazala tema Dartha Vadera u filmu „Star Wars Episode V“kompozitora John Williams.

 

 

Psiho (1960)

Psycho, kompozitor: Bernard Herrmann, režija: Alfred Hitchcock

Jedan od najpoznatijih dvojaca u ovom filmu će stvoriti istoriju. Ova scena često može da pobudi osećanje komičnog u nama, veliki krivac je upravo njena upečatljivost. Hičkok je zamišljao džez u pozadini, ali svima nam je drago što ga je Bernštajn ubedio u suprotno. Violine koje sviraju visoke tonove, nož i zavesa za tuširanje.

Dobar, loš, zao (1966)

The good, the bad, and the ugly, kompozitor: Ennio Morricone, režija: Sergio Leone

Treći film na kome sarađuju ova dva autora. Muzika je napisana pre nego što je snimanje počelo, a Leone će za vreme snimanja puštati muziku kako bi glumci, ali i kadrovi bili u pravom ritmu.

Morikone će ovde koristiti okarinu, pucanj pištolja ili zvižduk, a tema će toliko puta biti imitirana. Dvojac koji nastavlja da inspiriše – Leone i Morikone.

 

Ratovi Zvezda (1977)

Star wars, kompozitor: John Williams, režija: George Lucas

Film koji je promenio budućnost filma, naučno-fantastičnog filma, filmske produkcije i detinstva mnogih ljudi. Glavna tema i možda još upečatljivija melodija mračne strane sile obeležili su najznačajnije momente filma. Vilijamsa je inspirisao Korngoldov uvod za Kings row iz 1942, pa Stravinski, Holst i čak Beni Gudmen.

 

Rekvijem za san/Requiem for a Dream(2000)

Režija: Daron Aronofski; Muzika: Klint Mansel

Još jedan primer kako je muzika savršeno ispratila osnovnu ideju filma.Koliko je cela priča oko narkomana koji propadaju sve dublje, sama po sebi uznemirujuća, muzika uspeva to još da pojača. Od onog trenutka kada povežete muziku sa ovim filmom, svaki sledeći put kada čujete glavnu muzičku temu, setićete se ponovo najstrašnije scene u filmu.

 

Slične vesti