19.2 C
Belgrade
29/05/2023
film vesti

Filmovi SLOBODNE ZONE u kruševačkoj Biblioteci za mlade

  U okviru turneje filmskog festivala Slobodna zona i u saradnji sa Kulturno-prosvetnom zajednicom, Bibliotekom za mlade i AJDE festivalom, u Kruševcu će ove nedelje od 24. do 27.maja biti prikazani aktuelni filmovi svetske i domaće dokumentarne produkcije, sa specifičnom društveno-političkom težinom.

Sve projekcije odvijaće se u prostorijama Biblioteke za mlade, u prizemlju solitera u Dušanovoj ulici, prekoputa Pionirskog parka.

Po rečima selektora Rajka Petrovića, ovaj izbor filmova sa svih strana sveta predstavlja presek najboljeg u produkciji angažovanog filma u poslednjih godinu dana i većina njih obrađuje teme i probleme koji se lako mogu prepoznati i kod nas.

Ove godine na programu su filmovi Pismo ocu, našeg reditelja Srđana Keče, intimna priča autora o svom ocu, isprepletena sa ovdašnjim ratnim zbivanjima tokom devedesetih godina, zatim brazilski film Deponija, o ljudima koji žive, rade i stvaraju umetnička dela na najvećoj deponiji na svetu, švajcarski Rajski vrt, o imigrantima različitih nacionalnosti i vera i njihovoj kohabitaciji, i irski film Naftovod, koji govori o naporima meštana irskog gradića u borbi protiv velike kompanije, u slučaju kada država, umesto da zaštiti građane, staje na stranu kompanije.

“Kruševačka publika ima jedinstvenu priliku da pogleda četiri angažovana filma koja iako se bave različitim temama i dolaze sa različitih strana, prikazuju probleme koji se mogu prepoznati i u našoj okolini. Drago nam je što su organizatori Slobodne zone u okviru svoje turneje posetili naš grad i nadamo se da će se ova saradnja nastaviti. Želeli bismo da se zahvalimo Sonji Veljković iz Biblioteke Kruševac i Jamini Milić iz Kulturno-prosvetne zajednice na dobroj volji i uspešnoj saradnji koja sa obe ove institucije traje godinama. Zajedno ćemo se potruditi da Kruševljanima ovog leta u okviru promotivnih aktivnosti za Ajde fest, kao i za vreme samog festivala u drugoj nedelji avgusta, pružimo mnoštvo prilika da uživaju u najrazličitijim kulturnim sadržajima”, kažu iz PR tima Asocijacije mladih i Ajde festa.

Projekcije filmova sa Slobodne zone najavljuju ovogodišnji AJDE festival i predstavljaju jedinstvenu priliku da se besplatno pogledaju sveži filmski dokumentarci iz čitavog sveta.

Sve projekcije počinju u devet sati i ulaz je slobodan.

 

Slične vesti