2.9 C
Belgrade
02/12/2022
film region vesti

Film“Društvo mrtvih pesnika“1989 god

553118_414166468662113_1981474806_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Društvo mrtvih pesnika“ (engl. Dead Poets Society) je američki film snimljen 1989. godine. Film je nagrađen nagradom Oskar za najbolji scenario, kao i nagradom BAFTA za najbolji film. Režirao ga je Piter Vir(Peter Weir),a glavne uloge u tumače Robin Vilijams(Robin Williams),Robert Šon Leonard(Robert Sean Leonard)i Itan Hok(Ethan Hawke),Džoš Čarls(Josh Charles).
Uloga profesora Engleskog jezika poverena je sjajnom glumcu Robin Vilijamsu(Robin Williams)poznatom po ulogama u filmovima:“Good Morning, Vietnam -Dobro jutro, Vijetname“1987god,“Kuka-Hook“1991god,“Gospođa Daubtfajer-Mrs. Doubtfire“1993 god,“Dobri Vil Hanting-Good Will Hunting“1997 god,“Veštačka inteligencija-Artificial Intelligence: AI“2001 god.
Uloga „Nila“ pripala je Robert Šon Leonard(Robert Sean Leonard)koji je najpoznatiji po ulozi dr. Jamesa Wilsona u seriji Dr. House.
Uloga „Toda“pripala je Itan Hoku(Ethan Hawke)poznatom po ulogama u filmovima:“Beli očnjak(White Fang)1991 god adaptaciji istoimenog romana Džeka Londona(Jack London),Napad na policijsku stanicu 13″ (Assault on Precinct 13 – 2005.)“Dan obuke“ (Training Day – 2001.) ,“Gattaca“ (1997.)“Zagrizi život“ (Reality Bites – 1994.).
Hawke se pojavio na filmskom platnu 1985. godine uz Rivera Phoenixa u filmu „Istraživači“, slavu je stekao ulogom u višestruko nagrađenom filmu“Društvo mrtvih pesnika“.
Uloga „Noksa“pripala je Džošu Čarlsu(Josh Charles)poznatom po ulozi u hit komediji 90-tih:“Nemoj reći mami kod kuće smo sami“- „Don’t Tell Mom the Babysitter’s Dead“.
Za svoje glumačko umeće osvaja Emmy za sporednu ulogu(Will Gardner -Vil Gardnera) u hit TV seriji „The Good Wife-Dobra žena“.

http://www.youtube.com/watch?v=wrBk780aOis

Radnja filma smeštena je u 1959. godinu. Sedam momaka, Nil Peri, Tod Anderson, Noks Overstrit, Čarli Dalton, Ričard Kameron, Stiven Miks i Džerard Pits, pohađaju prestižnu akademiju „Velton“ za dečake, koja se bazira na četiri principa: tradiciji, časti, disciplini i odličnosti.
Prvog dana nove školske godine, učenicima se predstavljaju sva pravila akademije. Međutim, njihov novi profesor engleskog jezika Džon Kiting govori učenicima kako mogu da ga zovu „O, kapetane! Moj kapetane!“ (iz poeme Volta Vitmana o Abrahamu Linkolnu), ukoliko će im tako biti lakše na časovima. Njegova prva lekcija kosi se sa standardima akademije „Velton“. Kiting izvodi učenike u dvorište i govori im da se fokusiraju na ideju carpe diem (latinski:“Iskoristi dan“).Kiting govori učenicima da se popnu na svoje stolove i gledaju svet drugim očima, kao što je Henri Dejvid Toro mislio kada je napisao: „Univerzum je mudriji nego što naše oči to vide“.
Autoritet treba poštovati samo kada smatramo da je to ispravno,kada nam srce tako govori. Oni ponovo osnivaju stari književni klub, čiji je Kiting nekada bio član, pod imenom „Društvo mrtvih pesnika“.Tod počinje da piše, shvatajući da zaista ima mnogo talenta. Čarli Dalton se ohrabruje i u školskim novinama objavljuje članak o tome kako treba dozvoliti i devojkama da pohađaju „Velton“.Članak govori o tome kako to treba dozvoliti kako bi momci imali makar malo zadovoljstva na akademiji. Zbog ovoga, on biva kažnjen od strane direktora i profesora, izuzev Kitinga.
Sloboda mišljenja i govora donosi nevolje jednom od momaka, Nilu. Nil želi da postane glumac, za šta zaista ima dara, a ne da studira medicinu, kako njegov otac želi. Kiting savetuje Nilu da kaže svom ocu o tome kako se oseća i pozove ga na premijeru predstave“San letnje noći“,u kojoj Nil igra ulogu Puka. Želeći da sakrije od oca da se bavi glumom, Nil mu ništa ne govori i laže Kitinga da jeste, govoreći kako je njegov otac nezadovoljan zbog svog tog „glumatanja“. Ipak, njegov otac saznaje istinu. Nakon premijere predstave, njegov otac ga vodi kući pre nego što se sa ostalima vratio u školu.
Ljut zbog toga što je njegov sin počeo da se bavi umetnošću, Nilov otac planira da ga ispiše iz akademije „Velton“ i pošanje ga u Vojnu akademiju „Brejden“, kako bi se što bolje spremio za studije na Harvardu i doktorsku karijeru. Nil ne želi da tako provede ostatak života, ali ne uspeva da kaže ocu o svojoj strasti prema glumi. Zbog toga, on počinjava samoubistvo revolverom svog oca.
Direktor Nolan vrši istragu na akademiji zbog ove tragedije.Nolan dobija pomoć od jednog od učenika, Ričarda Kamerona. Kada Čarli Dalton otkrije da je Kameron za sve okrivio profesora Kitinga, on napada svog bivšeg druga i biva izbačen sa akademije.
Nilov otac ne preuzima nikakvu odgovornost za smrt svoga sina i tvrdi da je Kiting odgovoran. Svi dečaci prisiljeni su da potpišu dokument o Kitingovoj krivici. Tod se najviše odupirao, ali je ipak potpisao. Kiting je, između ostalog, optužen da je obnovio Društvo mrtvih pesnika, iako su to uradili momci.
Na samom kraju filma, dečaci se vraćaju na čas engleskog, koji sada drži direktor Nolan, dok se ne nađe novi profesor. On želi da se pročita uvod i Pričardovog udžbenika, koji su dečaci prethodno iscepali. U tom trenutku, Kiting ulazi u učionicu, kako bi uzeo svoje stvari. Tokom njegovog odlaska, Tod se izvinjava Kitingu što su potpisali dokument, govoreći kako su bili naterani. Kiting mu govori kako je znao to, i da je sve u redu. Nolan naređuje Todu da bude i miran i zahteva od Kitinga da ode. Dok je Kiting izlazio, Tod se penje na svoj sto, viknuvši: „O, kapetane! Moj kapetane!“. Besni Nolan mu naređuje da sedne, ali svi dečaci se penju na stolove, govoreći: „O, kapetane! Moj kapetane!“. Jedini učenik koji to ne radi je Kameron. Kiting je dirnut i govori: „Hvala vam, momci. Hvala vam“, pre nego što izađe iz učionice.

813e37eeb2a22a984260b3ce2d7d81ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagrade i nominacije
Oskar
• Oskar za najbolji scenario — Nagrađen
• Oskar za najboljeg glavnog glumca (Robin Vilijams) — Nominovan
• Oskar za najboljeg režisera (Piter Vir) — Nominovan
• Oskar za najbolju sliku — Nominovan
BAFTA
• BAFTA nagrada za najbolji film — Nagrađen
Muzika
Muziku iz filma komponovao je francuski kompozitor Moris Žar:
1. Carpe Diem (Carpe Diem)
2. Neil (Nil)
3. To the Cave (U pećinu)
4. Keating’s Triumph (Kitingov trijumf)
Roman
1989. godine takođe je objavljen i roman pod nazivom Društvo mrtvih pesnika, inspirisan filmom. Roman je napisala Nensi H. Klajnbom.
Originalni naziv Dead Poets Society

Režija Piter Vir

Producent Pol Junger Vit

Scenario Tom Šulman

Muzika Moris Žar

Žanr drama
Godina 1989
Trajanje 128 min.
Zemlja SAD
Jezik Engleski


http://www.facebook.com/events/468018213257028/ 69c99b722fc72564148b229509dd9baf

Slične vesti