5.4 C
Belgrade
29/11/2022
pozorište

Festival u čast Konstantina Stanislavskog

Festival će biti održan od 14. oktobra do 15. novembra u Moskvi, u okviru proslave 150-godišnjice rođenja tog velikog pozorišnog inovatora, koja obuhvata i dodelu nagrade nazvane njegovim imenom za 2011. godinu.

Imena laureata već su saopštena, pa su za “majstorstvo glume” nagrađeni Mihail Filipov i Agripina Steklova, dok su nagradu za režiju dobila četiri reditelja, a specijalnu nagradu za doprinos svetskom pozorištu dobila je francuska rediteljka i dramska autorka Ariana Mnuškina.

Filipov i Steklova nagrađeni su za uloge odigrane poslednjih godina, a žiri je posebno istakao ulogu koju je Steklova ostvarila u predstavi “Galeb” u pozorištu “Satirikon”.

Nagrade Stanislavski za režiju dobili su Jevgemoj Arje (Neprijatelji. Istorija ljubavi”, Savremenik), Valerij Fokin (Konstantin Rajkin. Veče sa Dostojevskim, Satirikon), Mindaugas Karbauskis (Bundebrokovi, RAMT) i Lav Dodin (Tri sestre, Mali dramski teatar – Teatar Evrope).

Nagradu za najbolju muziku u dramskoj predstavi dobio je kompozitor Faustas Latenas.

Osim Ariane Mnuškine, dobitnice specijalne nagrade za doprinos svetskom pozorištu, Aleksandar Kuzin, glumac Jaroslavskog državnog pozorišnog instituta, nagrađen je za doprinos pozorišnoj pedagogiji.

Od kada je ustanovljeno 1994. godine, to priznanje dobilo je do sada stotinak dramskih umentika i pozorišnih pregalaca.

Nagrade će svečano biti uručene u završnici sedmog festivala “Sezona Stanislavskog” koji će svečano će biti otvoren 17. oktobra predstavom “Per Gint” prema motivima drame Henrika Ibzena, u režiji Marka Zaharova.

Među atrakcijama programa je spektakl “Umetnost zabave” autora i reditelja Jana Lauersa (Lauwers) i njegove Needcompany iz Belgije i austrijskog Burgtheatera, crnohumorna, gotovo cinična komedija o glumcu koji odlučuje da okonča život jer oseća da se njegovo sećanje, u kojem je i njegova duša, polako raspada.

Premijera te predstave bila je u martu ove godine, a u Moskvi je 19. i 20. oktobra.

Lauers je prošle godine, inače, dobio “Politikinu” nagradu za najbolju režiju na 44. BITEF-u u Beogradu – za predstave “Izabelina soba” i “Kuća jelena”.

Među atrakcijama festivala Stanislavskog je i predstava “Mlade dame iz Bilka” nagrađivanog letonskog reditelja Alvisa Hermanisa, prema romanu Jaroslava Ivaškeviča, a među učesnicima je i Eimuntas Nekrošius koji

Sajt festivala Stanislavskog je www.stanislavskyfestival.ru

B. Rakočević / SEEcult.org

(SEEcult.org)

Slične vesti