15.7 C
Belgrade
29/05/2023
festivali Srbija vesti

9. Festival srpskog filma fantastike

fsffNeprofitna organizacija „Mladi kadrovi“ iz Beograda u saradnji sa Domom omladine i Muzejem jugoslovenske kinoteke organizovaće od 15. do 18. oktobra 2014. g. deveti po redu Festival srpskog filma fantastike ( FSFF) i u sklopu njega treći Zombie walk.

Festival srpskog filma fantastike jedina je manifestacija u Srbiji koja neguje tzv. žanrovski film (horror, fantaziju i naučnu fantastiku), ujedno podstiče mlade režisere i filmske umetnike da stvaraju i omogućuje im da svoja ostvarenja prikažu širom zemlje, kao i u inostranstvu gde fantastična delatnost Srbije na filmu nije mnogo poznata. U sklopu festivala će biti organizovana i dvodnevna radionica za filmsku šminku i masku, koju će voditi najbolji srpski majstori za specijalne efekte, kao i 3. Zombie walk (na Trgu republike), a kojeg je osnivač našeg festivala, Miroslav Lakobrija, već organizovao  u Sloveniji i Hrvatskoj.

Festival ce biti otvoren od strane americkog reditelja Mick Garris-a,  koji se proslavio režijom filmova zasnovanim na adaptaciji romana Stivena Kinga. Njegovu biografiju možete pogledati na http://www.imdb.com/name/nm0308376/.

Osnivač i selektor festivala je gospodin Miroslav Lakobrija www.lakobrijafx.com i http://www.imdb.com/name/nm1755103/, vajar i  istaknuti majstor filmskih specijalnih efekata. Saradnik na 12 dugometražnih igranih filmova i preko 100 kratkih filmova. Dobitnik mnogih priznanja i nagrada u svetu i kod nas.

Gosti i takmičari festivala su do sada bili istaknuti filmski radnici iz celog sveta (prošle godine čak 10 njih), pa shodno tome mi nismo samo radili na promociji našeg žanrovskog filma, već i naše zemlje.

Festival je finansijski pomognut od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Dodatni kredibilitet našem festivalu daje i to što je uvršten u listu najeminentnijih filmskih festivala u Srbiji od strane Filmskog centra Srbije i tako prezentovan i na Kanskom filmskom festivalu.

 

 

Slične vesti