1.1 C
Belgrade
08/02/2023
festivali Srbija vesti

Festival Slobodna zona od 2. do 7. novembra

Filmski festival Slobodna zona održaće se po osmi put od 2. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu omladine. Publika će imati prilku da vidi oko 35 društveno angažovanih filmova iz savremene svetske produkcije, ali i iz regiona, pošto će se beogradskoj publici predstaviti pet najaktuelnijih autora hrvatske dokumentarističke scene.

Među odabranim ostvarenjima su Muški film Nebojše Slijepčevića, Blokada Igora Bezinovića, Marijine Željke Sukove, Bosa Noga – sasvim slučajna smrt Morane Komljenović, a u Beograd dolazi i Dana Budisavljević sa svojim  nagrađivanim dokumentarcem Nije ti život pjesma Havaja, koji je širom regiona pozdravljan desetominutnim ovacijama. Sa puno humora, iskreno i bez zadrške, autorka kroz ritual porodičnih ručkova, progovara o nerazumevanju i neprihvatanju različitosti u intimnom krugu svoje porodice.
Selektorskom timu Slobodne zone, Rajku Petroviću i Branki Pavlović, ove godine pridružila se gošća selektorka – višestruko nagrađivana hrvatska književnica Dubravka Ugrešić, u čijem izboru su filmovi koji se bave nekim od najvažnijih savremenih društveno-političkih tema. U njenoj selekciji je i dokudrama Tonija Gatlifa Indignados, zasnovana na političkom eseju Pobunite se Štefana Hesela – borca Pokreta otpora koji je preživeo koncentracioni logor Buhenvald. Njegov politički manifest je podstakao milione ljudi širom Evrope da izađu na ulice i demonstriraju protiv rastuće nepravde, ratova i moći finansijskih tržišta.
Novina ovogodišnjeg festivalskog izdanja je i prateći program Noćni razgovori koje uređuje filozof Ivan Milenković, urednik Trećeg programa Radio Beograda. Tokom četri festivalske večeri, nakon završene poslednje projekcije, brojni filozofi, politikolozi, pisci i društveni teoretičari pokušaće da iznova pokrenu mnoga važna pitanja, ali i da daju svoje odgovore na teme koje izabrani filmovi pokreću.  U ovom konceptu četiri filma – četiri noćna razgovora izdvajamo film Ponovo zajedno – 10 godina nakon rata Juna Haukelanda koji pruža fascinantan uvid u pokušaj mirovnog dijaloga između studenata srpske i albanske nacionalnosti na Kosovu, i u njihove napete susrete, prvo 1999. godine, neposredno pre bombardovanja, a potom i deset godina kasnije.
Publika će, kao i svake godine, imati “glavnu reč” što se tiče ocenjivanja filmova, pa će festival dodeliti nagradu publike u vidu otkupljivanja televizijskih prava za pobednički film. Biće uručena i nagrada publici – vredna nagrada autoru najboljeg kratkog prikaza jednog filma sa Slobodne zone.
Istražite prostore slobode u vama i oko vas, budite radoznali i smeli da ZAKORAČITE U SLOBODNU ZONU!

Slične vesti