15.7 C
Belgrade
24/03/2023
festivali muzika region Srbija

Festival samoorganizovanih horova

U Domu omladine Beograda i KC Rex 28. i 29. maja održaće se Svi u glas! –  Festival samoorganizovanih horova.

„Festival samoorganizovanih horova je prvo okupljanje alternativnih ili „garažnih“ horova koji su se pojavili u poslednjih deset godina na teritoriji bivše SFRJ. Zajedničko ovim horovima je da su nezavisni od svih institucija, da okupljaju ljude koji nisu profesionalni pevači i da su osnovani sa idejama određenog društvenog i kulturnog angažmana. Na festivalu učestvuju horovi Kombinat (Slovenija), Le Zbor (Hrvatska), Raspeani Skopjani (Makedonija), Horkestar, Prrrroba i Le wHORe iz Srbije. Njihovi repertoari su različiti i obuhvataju od revolucionarnih i radničkih pesama, autorske muzike i/ili tekstova članova horova, pesama koje se bave ženskim pitanjem, do obrada značajnih pesama popularne (rock, punk, new wave, pop) muzike u specifičnim aranžmanima.
Posle početka rada Horkeškarta 2000. godine, usledila je pojava i ostalih samoorganizovanih horova u regionu. Le Zbor je počeo sa radom 2005. godine, Kombinat 2008. godine, a Raspeani Skopjani 2009. godine. U Beču je 2009. godine osnovan hor 29. Novembar koji okuplja ljude sa ovih prostora. U međuvremenu je Horkestar nasledio Horkeškart 2006. godine, hor Prrrroba je nastao od članova i biviših članova Horkeškarta, dok je najmlađi hor Le wHORe osnovan 2010. godine, inspirisan radom Le Zbora. Gotovo među svim horovima je proteklih godina dolazilo do saradnje na individualnom nivou, gostovanja, zajedničkih nastupa i međusobnog uticaja.
Festival samoorganizovanih horova je jedinstvena prilika da se samoorganizovani horovi okupe na jednom mestu i da se sagleda jedan novi kulturni pokret na ovim prostorima koji ponovo otkriva i neguje vrednosti zajedništva, samoorganizacije, slobode muzičkog izražavanja i aktivnog učešća u društvenom životu.
Festivalski program će tokom dva dana obuhvatiti večernje koncertne nastupe u Domu omladine, dnevne ulične nastupe, kao i program prezentacija i projekcija na temu samoorganizovanih horova u Kulturnom centru Reks.
Specijalni uvodni događaj festivala, od 25. do 27. maja u Kulturnom centru Rex, biće radionica i performans Feral Choir-a pod vođstvom Fila Mintona, britanskog pevača, trubača, kompozitora i improvizatora, u kome može uzeti učešće svako ko je u stanju da svojim glasom proizvede bilo kakav zvuk. Fil Minton je u proteklih 15 godina sa Feral Choir-om obišao preko 20 zemalja u kojima je, kroz smele vokalne improvizacije, pružao oslobađajuće i nezaboravno iskustvo učesnicima iz različitih kulturnih i socijalnih sredina. Fil Minton je ranije gostovao u Beogradu na festivalu RING RING 1998. godine gde je kao pevač nastupao sa pijanistom Verjanom Vestonom.
Festival samoorganizovanih horova se realizuje na inicijativu Horkestra, a uz podršku Doma omladine Beograda, Sekretarijata za kulturu Skupštine Grada Beograda, Kulturnog centra Rex, Rekonstrukcije Ženskog fonda i Britanskog saveta.“, navodi se u saopštenju.

Program:

Petak, 27. Maj, Kulturni centar Rex u 21h – Uvodni događaj festivala
Phil Minton’s Feral Choir

Subota, 28. maj u 20.30h, Velika sala Doma omladine
Le wHORe (Srbija)
Kombinat (Slovenija)
Raspeani Skopjani (Makedonija)

Nedelja, 29. maj
Kulturni centar Rex u 18h
SVI U GLAS! – Prateći program
„Samoorganizovano pevanje i društvena emancipacija“, prezentacija istraživanja Tanje Petrović na temu fenomena samoorganizovanih horova u post-jugoslovenskim društvenim i kulturnim prostorima
+
Projekcije dokumentarnih i video radova učesnika festivala („Bože čuvaj Le Zbor“, „Početak bune na Dahije“ i dr.)

Velika sala Doma omladine u 20.30h
Prrrroba (Srbija)
Le Zbor (Hrvatska)
Horkestar (Srbija)

Radionice Feral Choira će se odžati u sredu 25. maja i četvrtak 26. maja od 18h do 21h u Kulturnom centru Rex. Performans za publiku održaće se 27. maja u 21h.

„Prijave za radionicu i performans Feral Choira možete slati na adresu kontakt@horkestar.org. Učešće mogu uzeti svi zainteresovani, nezavisno od prethodnog muzičkog iskustva. Učešće u Feral Choir-u je besplatno. Više informacija na www.rex.b92.net i www.philmintonsferalchoir.com„, dodaju organizatori.

Više o festivalu možete pročitati na sajtu hora Horkestar.

Izvor: http://www.popboks.com

Slične vesti