-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
festivali Srbija

Festival nauke 5

Peti po redu Festival nauke nudi vam barem isto toliko razloga da se njime fascinirate. Neprestane izložbe i eksperimente, predavanja i intervjue, scenske šou-programe, dečje radionice, zonu za talente – plus deo festivala koji spaja nauku, tehnologiju i umetnost! Jednostavno, da padnete s nogu.

Poslednji mesec u godini je krajnje vreme da produbite svoja znanja i iskustva, upoznate se sa najsvežijim temama i zanimljivim ljudima i uživate u naučnim fenomenima koji su lepši su nego što ste zamišljali.

od 2. do 4. decembra  svi prostori

petak, 2. decembar velika sala

11:00 / Zašto su slatkiši slatki? Miroslava Janković

12:00 / Ljudožderka Les Atomes Crochus, Francuska

13:00 / Špagetologija Peter Rebernik, Austrija

14:00 / Ovo ne pokušavajte sami kod kuće Vladimir Jovanović feat. Igor Trifunov

15:00 / Ljudožderka Les Atomes Crochus, Francuska

16:00 / Kako su me naselii vanzemaljci? Mirko Đorđević

17:00 / Zašto postoji nešto, a ne ništa? Milan Ćirković

18:00 / Ima li smrti posle života? naučna debata

19:00 / Šta je meni Mihajlo Pupin? Aleksandra Ninković

subota, 3. decembar velika sala

12:00 / Karike koje nedostaju Les Atomes Crochus, Francuska

13:00 / Zemlja nije ravna ploča!? Ma dajte. Božidar Nikolić

14:00 / Kako ispržiti i servirati hemijsku jednačinu? Voin Petrović feat. Filip Ćirić

15:00 / Umetnost laganja Oliver Tošković

16:00 / Kako sam iskopao rimskog legionara? Miomir Korać

17:00 / Da li postoje stvari koje ne postoje? Voja Antonić

18:00 / Nauka vs religija naučna debata

19:00 / Kako prisluškivati neprijatelja? Potpukovnik Mirko Jezdimirović

nedelja, 04. decembar velika sala

12:00 / Karike koje nedostaju Les Atomes Crochus, Francuska

13:00 / Uzbudljivi svet matičnih ćelija Luis Frankov Vera

14:00 / Kako ispržiti i servirati hemijsku jednačinu? Voin Petrović feat. Filip Ćirić

15:00 / Kako postati predsednik Amerike pomoću Fejsbuka? Srđan Verbić

16:00 / Kako sam izazvao svetsku ekonomsku krizu? Zoran Tomić

17:00 / Posle Fukušime Ivan Aničin

18:00 / Da li se u genima krije nacionalost? naučna debata

19:00 / Kako da uništite Zemlju za sedam dana? Nataša Petrović i Marko Ćirović

Mala sala (Art@art galerija) / FASCINANTNI MOZAK, Università della Svizzera italiana, SCIENCE ET CITÉ, Lugano

FASCINANTNI MOZAK je uzbudljiva gostujuća izložba o mozgu i neobičnim iluzijama i mislima koje on može da nam priredi. Uz pomoć najnaprednije tehnologije, povedite svoje misli i osećanja na neverovatan put.

Iluzije: Iako nas upravo on čini pametnim, naš mozak nam ponekad ne govori istinu. Budite žrtve najzanimljivijih optičkih, vizuelnih i taktilnih iluzija. Ugledajte lice koje nestaje, pišite na čudnom ogledalu ili dodirnite svoju kožu, koja će ovog puta imati teksturu somota.

Misli: Nije ni čudo što se ponekad osećamo “naelektrisano” kad i sam mozak pri svakoj našoj misli proizvodi električnu aktivnost. Prikačite se na senzore koji pomoću električnih signala mozga detektuju vaše misli i osećanja i povezuju ih s računarom. U igri “Loptica uma” protivnika nećete nadvladati adrenalinom i snagom, već naprotiv, pobeđuje onaj ko bude najmirniji. Povedite prijatelja i pobedite ga svojom opuštenošću ili sami pokušajte da pomerite lopticu svojim mislima.

Biologija: Na modelu pravog mozga istražite biologiju jedinog organa koji može da misli i oseća i u njegovoj memoriji zabeležite sećanje na gostujuću izložbu Univerziteta…?

Velika galerija / RIMLJANI PRED VRATIMA! Autor: Marko Janković

Arheolozi uvek iskopaju nešto zanimljivo za vas. Ovog puta, imaćete carsku priliku da posetite Rim i upoznate istorijska i arheološka čuda ove imperije. Hitrinom gladijatora pojavite se na interaktivnoj postavci Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta. Uživite se u nove-stare uloge i rukujte opsadnim spravama kojima su Rimljani osvajali teritorije od Britanskih ostrva do pustinja na Istoku. Ukoliko želite da saznate kako je i uz pomoć čega Rim prešao put od sela na Tibru do supersile na Mediteranu, ovo je superprilika. Učestvujte u pravom osvajanju neprijateljskih bedema uz pomoć opsadne kule, probijanju kapija i rušenju zida neprijateljskog logora katapultom.

Srećna galerija / KOSMOS, ŠTA SMO? Udruženje SFERA

Sve što ste želeli da znate o svemiru, a niste smeli da pitate nastavnicu, saznajte na izložbi “Tragovima života u svemiru”. Otkrijte misterije i lepote univerzuma u kojem živimo, zašto je nebo plavo i da li će se Sunce ugasiti. Zavirite u zanimljive sadržaje projekta “Mikroglobalskop” i posmatrajte microbe iz obližnje bare, delove komarca ili čovekovih pluća. Ako ne volite da učite iz udžbenika, tu je “3D planetarijum”, koji će vam kroz slike ispričati priču o zvezdama, galaksijama i svemiru. Ugledajte Severnjaču, Sirijus ili sami odaberite svoju omiljenu zvezdu. Duvanjem balona saznajte kako se svemir širi i iznenadićete se koliko toga o biologiji, hemiji, fizici i astronomiji može da se nauči kroz zabavu.

Novi prostor / RUKA U TESTU Institut za nuklearne nauke VINČA

Projekti: EU-FP7-FIBONACCI i Ruka u testu, AKM Edukacija, Beograd

Svi ste naučili da pišete kao što govorite, a sada čitajte ovo što je napisano! Naučna pismenost se uči od najmlađih dana, baš kao i jezička! Jezik nauke ne treba da bude nepoznanica za mališane, već njihov put u budućnost. Zbližite se sa naučnim zakonima, naučite kako da ih prepoznate i izgradite svoj lični naučni stav! Pokažite drugarima da umete da napravite automobilčić ili podmornicu, naučite kako se različita tela šire, kako krompir može da pliva i ščepajte vazduh rukama. Naravno, i vi odrasli možete da prisustvujete eksperimentima, a ako budete dobri, pozvaćemo vas da nam se pridružite u igrarijama elektricitetom, zvucima, bojama i vetrom.

NEMOGUĆI EKSPERIMENTI, Les Atomes Chroches, Francuska

Eksperimenti koji deluju neizvodljivo, paradoksalne situacije i nerešivi problemi staviće vašu inteligenciju, praktičnost i kritičko mišljenje na test. Napravite jednu stranu stripa, eksperimentišite sa zakonom gravitacije ili plutanjem čvrste materije, naterajte pingpong lopticu da lebdi i uzbudite svoju radoznalost!

Cirkus galerija / Izložba radova sa likovnog konkursa Festivala „JA SAM MALI NAUČNIK, A OVO JE MOJE VELIKO OTKRIĆE“

http://www.festivalnauke.rs/index.html

Slične vesti