25.1 C
Belgrade
08/06/2023
izložbe Srbija

Februar u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

lubardaIzložba radova Dečje radionice 2013/14U ateljeu Nadežde Petrović

Izložba radova Dečje radionice 2013/14 – U ateljeu Nadežde Petrović, realizovana је u okviru serije edukativnih programa za decu predškolskog i školskog uzrasta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Tokom 2013. godine izložbom i publikacijom Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, kao i Dečjom radionicom U ateljeu Nadežde Petrović, Spomen-zbirka je obeležila 140 godina od rođenja poznate umetnice. Cilj druženja u okviru Dečje radionice bio je da se na atraktivan i zanimljiv način deci približi jedna od najpoznatijih ličnosti srpske kulture – Nadežda Petrović, koja se po svojim umetničkim delima i avangardnim idejama svrstava u najznačajnije žene 20. veka. Kao i prethodnih godina, tokom trajanja izložbe Dečje radionice – U ateljeu Nadežde Petrović (25. januar – 17. mart), publika će moći da pogleda radove svih učesnika iz deset vrtića: Dunavski cvet, Kolibri, Čuperak, Palčica, Čarolija, Spomenak, Bajka, Plavi zec, Veseljko i Likovna radionica PU „Radosno detinjstvo“. Do izuzetnih rešenja mali umetnici su došli zahvaljujući saradnji kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, sa likovnim pedagozima PU „Radosno detinjstvo“.

 Lubardi u čast

            U četvrtak 13. februara sa početkom u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održano filmsko veče posvećeno Petru Lubardi.

Obeležavajući značajne godišnjice umetnika zastupljenih u kolekciji Pavla Beljanskog, projekcijom dokumentarne emisije Petar Lubarda, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će posetiocima omogućiti bliže upoznavanje sa životom i delom poznatog slikara. U kolekciji Pavla Beljanskog nalazi se devet dela ovog darodavčevog prijatelja, a neka od njih izlagana su na najznačajnijim izložbama retrospektivnog karaktera u zemlji i inostranstvu.

Dokumentarni film iz serijala Slikari i vajari Radio-televizije Beograd reditelja Mike Miloševića, snimljen po scenariju istoričara umetnosti Lazara Trifunovića, čuva se u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke, zahvaljujući saradnji sa Programskim arhivom Radio-televizije Beograd.

Ulaz je slobodan.

Dan državnosti u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Povodom Dana državnosti Srbije i obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u subotu 15. februara 2014. godine sa početkom u 17 časova biće održano tumačenje odlikovanja iz Zbirke odlikovanja Pavla Beljanskog, iz tog perioda.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nakon smrti darodavca Pavla Beljanskog (1892–1965) dobija od kolekcionarovih naslednika zbirku njegovih ličnih predmeta, između ostalog i Zbirku odlikovanja Pavla Beljanskog. U skladu sa aktivnostima koje je obavljao i pozicijama koje je zauzimao, Pavle Beljanski je bio nagrađivan u kontinuitetu više od pet decenija. Stekao je visok renome u svetu diplomatije, što potvrđuje veliki broj odlikovanja za zasluge u unapređenju diplomatskih odnosa između našeg i drugih međunarodnih predstavništva: Španije, Francuske, Italije, Poljske, Etiopije, Egipta i Grčke. O odlikovanjima Pavla Beljanskog govoriće kustoskinja Milica Orlović-Čobanov, a publika će moći i da pogleda novo izdanje, monografiju Memorijala Pavla Beljanskog (2013), u kojem Zbirka odlikovanja dobila potpuno i validno tumačenje.

Ulaz je slobodan.

Svetski dan socijalne pravde

U četvrtak 20. februara 2014. godine, na dan obeležavanja Svetskog dana socijalne pravde, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će omogućiti slobodan ulaz i obilazak aktuelnih postavki svim zainteresovanim posetiocima.

Međunarodni dan socijalne pravde (20. februar), Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2007 godine, kako bi se ukazalo na potrebu rešavanja egzistencijalnih pitanja poput siromaštva, zdravstvene zaštite, sveobuhvatnog i inkluzivnog školovanja i stvaranja jednakih šansi za sve, kroz ostvarenje „društva za sve“. Cilj Spomen-zbirke je da se solidarnošću i preuzimanjem odgovornosti preduzmu koraci ka podizanju svesti javnosti o pravu na uživanje dostojanstvenog življenja za svakog čoveka. Tim povodom svim sugrađanima će biti omogućeno da obiđu stalnu postavku kolekcije Pavla Beljanskog kao i tekuću izložbu Dečje radionice 2013/14 – U ateljeu Nadežde Petrović.

Slične vesti